13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportNăstase critică lipsa de reacție a PSD după plecarea lui Băsescu de...

Năstase critică lipsa de reacție a PSD după plecarea lui Băsescu de la putere

Fostul prim-ministrul, Adrian Năstase, a postat, vineri, pe blogul personal un „bilanț” al mandatelor lui Traian Băsescu despre care spune că nu crede că va avea un loc onorabil în istoria românilor.

“Regimul Băsescu” va rămâne o paranteză de istorie. Așa cred eu. Alții poate că au o altă evaluare a acestor ani. Recunosc, sunt subiectiv. Dacă tragem linie, vom reține, însă, pentru acești zece ani: esecul revizuirii Constitutiei; distrugerea credibilitătii Parlamentului si a partidelor politice prin votul uninominal; incapacitatea de a realiza un minim succes de politică externă ( spre exemplu neintrarea in Spatiul Schengen, programată pentru 2011); imprumuturi externe masive, criză economică, cresterea gradului de sărăcie si, in general, scăderea puterii de cumpărare; absorbtia a doar 6% din cele 30 de miliarde de Euro ce se cuveneau Romaniei, ca fonduri europene nerambursabile, in bugetul 2007-2013; scăderea alocatiilor pentru armată de la 2% la 1,2%; dezbinare socială, scăderea preocupării pentru performantă; fuga tinerilor in străinătate, “dezertarea” medicilor si a altor cadre calificate, etc. Si lista acestor neimpliniri poate continua”, a scris Năstase pe blog.

Fostul premier social democrat a susținut că progresele care s-au realizat în ultimii ani în consolidarea statului de drept și a independenței justiției nu se datorează lui Băsescu.

”La recentul congres al PMP, Traian Băsescu a anuntat că vrea să-si apere “mandatul”. E normal, din punctul său de vedere. El s-a referit, in principal, la rolul său in consolidarea statului de drept, a institutiilor si la independenta justitiei. Chiar dacă s-au realizat unele progrese, preocuparea lui Băsescu in această zonă nu a fost pentru consolidarea institutiilor, ci pentru numirea unor sefi convenabili la conducerea institutiilor existente. Iar preocuparea sa in acest domeniu avea obiective politice personale. Părerea mea…”, a scris Adrian Năstase.

Fostul liderul PSD a criticat lipsa de reactie a liderilor PSD care ”par a nu-si mai aminti faptul că in 2000-2004 tot PSD era la guvernare si nu realizează că ar fi important pentru forta partidului să reactioneze, aducând in spatiul public argumente si comparatii. E adevărat, au trecut ceva ani de atunci”.

Adrian Năstase a încheiat postarea de pe blog cu o enumerație care cuprinde peste 60 de institutii din sistemul guvernamental, create sau reformate in cei 4 ani de guvernare 2001-2004, in colaborare cu Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă