13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCoaliție PSD-PNL pentru revocarea lui Mişu Negrițoiu. Liberalii ar primi postul de...

Coaliție PSD-PNL pentru revocarea lui Mişu Negrițoiu. Liberalii ar primi postul de viceguvernator BNR, dacă votează pentru demiterea șefului ASF

Liviu Dragnea pregătește schimbarea lui Mișu Negrițoiu bazându-se pe voturile PNL, după ce a fost refuzat de ALDE. La schimb, PNL va primi postul de viceguvernator al BNR.      

Liviu Dragnea nu renunță la planul de a-l schimba pe Mișu Negrițoiu din postul de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF). Inițial, scenariul pregătit de Liviu Dragnea viza debarcarea șefului ASF de către coaliția PSD-ALDE.

Propunerea de revocare a lui Mișu Negrițoiu a fost blocată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), care a amânat raportul comisiilor de resort privind revocarea, într-o ședință a Birourilor Permanente reunite, în timp ce Liviu Dragnea era plecat din țară.

Acum, liderul PSD susține că situația s-ar fi rezolvat la nivelul coaliției guvernamentale. Întrebat dacă a ajuns la o înţelegere cu Călin Popescu Tăriceanu în ceea ce priveşte situaţia de la ASF, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ. „Am avut o discuţie şi eu am înţeles că ne-am înţeles, trebuie să ducem la capăt acest proces, pentru că este o instituţie importantă care trebuie să funcţioneze cum trebuie, nu trebuie să funcţioneze ca şi cum ar fi moşia unuia sau unora. Eu am înţeles că ne-am înţeles”, a răspuns preşedintele Camerei Deputaţilor.

 În realitate, social-democrații sunt sceptici față de posibilitatea de a-l revoca pe Negrițoiu cu voturile ALDE. Negrițoiu este sprijinit de secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu, omul care influențează toate deciziile lui Tăriceanu. În aceste condiții, PSD ar putea realiza operațiunea de debarcare a lui Negrițoiu cu ajutorul PNL. Pentru a-și asigura sprijinul liberalilor, PSD renunţă la postul de viceguvernator al Băncii Naţionale Române (BNR), pe care îl va oferi PNL. La schimb, liberalii vor susţine în Parlament demiterea lui Mişu Negriţoiu şi numirea unui preşedinte ASF propus de Liviu Dragnea.

Ce au obținut liberalii

Pentru postul de viceguvernator PNL liberalii l-ar putea nominaliza pe deputatul Eugen Nicolăescu. Postul de viceguvernator al BNR a rămas vacant în august 2016, dar politicienii nu s-au înțeles în privința succesiunii. Liberalii au invocat faptul că postul le revine pentru că fusese ocupat de Bogdan Olteanu, fost membru PNL. Însă, PSD a revendicat, inițial, postul pentru că nu exista o înțelegere scrisă care să mențio-neze că postul le aparține liberalilor, numirea se realizase pe baza unei cutume. De fapt, Olteanu obținuse un nou mandat la BNR în 2014, pe baza unei înțelegeri pe care actuala conducere a PSD a considerat-o depășită. Acum, surse social-democrate au declarat că PSD renunţă la acest post şi acceptă să fie ocupat de liberali.

”A fost o negociere cu PSD pe tot tabloul de funcţii aflate sub control parlamentar. PNL nu va mai emite pre-tenţii. Dacă voiau, îşi puneau omul lor la BNR, asta a fost negocierea”, au declarat şi surse liberale.

Postul de viceguvernator al BNR a rămas vacant după ce Bogdan Olteanu şi-a depus, în august 2016, demisia din funcţie. În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la prim-ministrul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Olteanu, care ocupa a treia treaptă în ierarhia BNR – după guvernatorul Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu -, este primul înalt oficial al băncii centrale aflat într-o asemenea situaţie.

Cum a blocat Tăriceanu revocarea șefului ASF

Propunerea de revocare a lui Mișu Negrițoiu din postul de președinte al ASF a revenit pe agenda Parlamentului pe data de 18 aprilie, după șase luni de amânări. Însă Negrițoiu a primit un respiro, cu sprijinul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).

Astfel, raportul prin care se propunea revocarea a ajuns pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, care l-a pasat Birourilor Permanente reunite din motive procedurale (Negrițoiu a fost instalat în funcție de plenul reunit – n.r.). Însă, la ședința conducerii reunite, subiectul nu a mai fost discutat. Chestionat de liberali despre subiectul revocării lui Negrițoiu, Tăriceanu a afirmat că ordinea de zi se referă doar la funcții vacante în instituții subordonate Parlamentului (inclusiv cea de vicepreședinte ASF). ”Deci nu s-a întâmplat nimic la Senat, la Biroul din Senat? Nu s-a luat altă decizie, după cum a apărut în presă că urmează să se propună demiterea conducerii ASF?”, întreabă Raluca Turcan (PNL), potrivit stenogramei.

Reuniunea conducerii celor două Camere s-a petrecut în absența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, plecat din țară. Dragnea anunțase că în perioada următoare va declanșa procedurile parlamentare pentru demiterea întregii conduceri a ASF, acuzându-l pe Negrițoiu că el este cel care a furnizat informații care au generat scandalul naționalizării pensiilor private.

Puteți citi ziarul și în format PDF aici.

 Pe aceeași temă:


 De ce amână Parlamentul schimbarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF. Omul promovat de Ion Iliescu a fost salvat de gașca lui Tăriceanu 

Propunerea de revocare a lui Mișu Negrițoiu din postul de președinte al ASF a revenit pe agenda Parlamentului, după șase luni de amânări. Însă Negrițoiu a primit un respiro, cu sprijinul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).


 Șef nou la ASF. Cine i-ar putea lua locul lui Mișu Negrițoiu 

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), are prima șansă pentru preluarea postului de președinte al instituției. Schimbarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF este dorită după ce acesta a luat mai multe decizii controversate, cel mai mare scandal fiind legat de explozia prețurilor la polițele RCA.


 MANEVRĂ electorală revoltătoare. PSD vrea să-l conserve pe Mișu Negrițoiu în fruntea ASF în ciuda dezastrului patronat de instituția pe care el a condus-o 

Social-democrații intenționează să tergiverseze până după alegerile parlamentare revocarea lui Mișu Negrițoiu de la conducerea Autorității pentru Supraveghere Financiară. Ei speră ca ulterior să aibă o majoritate clară pentru a-și impune decizia în privința instituției.


 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă