20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportNici o cerere de arestare nu trece de Parlament

Nici o cerere de arestare nu trece de Parlament

Doar 15 aleși, din totalul de 171, au venit și au votat ca senatorul PSD Marius Isăilă să fie arestat preventiv. Totuși, anchetele înaintează: un alt parlamentar a fost, tot ieri, trimis în judecată, iar primarul Constantin Boșcodeală s-a ales cu un nou dosar.

Sub „avalanșa“ dosarelor instrumentate de procurorii anticorupție pe numele unor parlamentari, primari influenți și importanți șefi de consilii județene, aleșii din toate partidele fac front comun și încearcă să se apere de acțiunile justiției. Un nou exemplu s-a înregistrat ieri, în Senat, când cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a senatorului PSD de Dâmbovița Marius Isăilă a fost respinsă cu 104 voturi „contra“ și doar 15 voturi „pentru“. Votul covârșitor împotriva DNA a fost dat, ca de obicei, sub protecția anonimatului (în astfel de situații, se votează secret, cu bile).

Trebuie spus că, în cererea adresată Senatului, procurorii și-au argumentat solicitarea de a fi încuviințată arestarea preventivă a senatorului Isăilă prin gravitatea faptei comise de acesta, dar și prin modul și circumstanțele comiterii. Mai precis, este vorba de interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse și de „modalitatea conspirată“ în care Isăilă discuta (în toalete, cu dezbrăcarea interlocutorului, pentru a se asigura că nu avea aparatură de înregistrare). Procurorii au mai arătat și că senatorul PSD a încercat să șteargă urmele infracțiunilor sale. Nu în ultimul rând, invocând „prejudiciul produs credibilității de care trebuie să se bucure instituțiile publice“, precum și necesitatea înlăturării „unei stări de pericol pentru ordinea publică“, DNA a solicitat Senatului să avizeze arestarea preventivă a lui Marius Isăilă. Împotriva acestuia a fost începută urmărirea penală sub acuzația că, în prima parte a anului 2012, când era șef serviciu în Ministerul Finanțelor, împreună cu un consilier parlamentar, ar fi primit mită 200.000 de euro pentru a bloca un control la o firmă.

Decizia de ieri a Senatului în cazul Isăilă vine la mai puțin de o săptămână de la o altă încercare de blocare a anchetatorilor, în cazul lui Florin Popescu (ex-deputatul PMP pentru care DNA ceruse, de asemenea, încuviin­țarea arestării preventive).

Deputat, trimis în judecată

Tot ieri, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe deputatul Adrian Miroslav Merka, reprezentant în Parlament al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România. Alesul este acuzat de conflict de interese, deoarece și-a angajat părinții la biroul parlamentar. În baza contractelor de muncă avizate de fiul lor, aceștia au obținut circa 39.000 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaților. Dosarul lui Merka a plecat de la o sesizare a Agenției Naționale de Integritate, din noiembrie 2013.

Săptămâna trecută, un alt parlamentar a aflat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Este vorba de senatorul PSD Sorin Lazăr, acuzat de procurorii DNA că, în perioada când a fost primar al comunei ieșene Strunga, ar fi avizat plăți nelegale de peste 26.500 lei pentru șase persoane și premii anuale de circa 5.000 lei pentru el și pentru viceprimarul localității. Într-un alt dosar, același senator Lazăr a fost condamnat de instanța supremă, pe 15 aprilie, cu suspendare, la şase luni de închisoare, pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiul la biroul parlamentar.

Nou dosar pentru Boșcodeală

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a aflat, tot ieri, că este trimis în judecată într-un nou dosar, fiind acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, prejudiciul fiind estimat la peste 24 milioane lei. Anul trecut, edilul PSD, aflat la al cincilea mandat, a mai fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane lei Asociației Sportive Fotbal Club Gloria Buzău.

Politicienii ar putea fi tentați să reorganizeze DNA

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a admis că ar putea exista tentația în rândul clasei politice de a modifica competențele Direcției. „Probabil, datorită investigațiilor care au fost făcute în ultima perioadă de timp va exista această tentație din partea unor oameni politici de a modifica competențele, de a reorganiza structura, de a schimba din atribuțiile pe care le are această structură“, a declarat Kövesi într-o emisiune la B1 TV. „Simplul fapt că suntem eficienți în investigarea cazurilor de corupție nu trebuie să ducă la concluzia că DNA trebuie desființată“, a mai spus Kövesi.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă