20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportNicolai: Raportul CE, în general echilibrat; referirile la presă contravin Tratatului de...

Nicolai: Raportul CE, în general echilibrat; referirile la presă contravin Tratatului de la Lisabona

Europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreşedinte al PNL, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că raportul CE privind MCV este unul “echilibrat”, însă referirile la adresa presei contravin principiilor Tratatului de la Lisabona şi nu au nicio legătură cu Mecanismul.

“În general este un raport echilibrat, constată o serie de progrese şi necesitatea continuării reformelor însă în ceea ce priveşte recomandările pe care le face eu consider că este excesiv şi fără nicio legătură cu obiectul MCV: cererile pentru un cadrul legislativ în legătură cu presa, cererea ca acest cadru să fie făcut cu un aviz al CSM, pentru că raportul se referă la un mecanism de monitorizare şi cooperare în ceea ce priveşte starea justiţiei şi nu modul în care activitatea acesteia este reflectată în media”, a susţinit Nicolai.

Ea a afirmat că în ceea ce priveşte presa românească, abordarea Comisiei Europene contravine tratatului european.

Citeşte şi Comisia Europeană CRITICĂ România în raportul MCV: Nu există independenţă în Justiţie

“Această abordare, în opinia mea, contravine principiilor Tratatului de Lisabona, este de natură să afecteze libertatea de exprimare şi dreptul opiniei publice la informare. În plus, Comisia ignoră faptul că România a fost deseori sancţionată de CEDO vizavi de soluţii de condamnare a unor jurnalişti de către instanţele române, pentru că au scris articole sau au prezentat în media chestiuni care ţin de activitatea instanţelor judecătoreşti”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Vicepreşedintele PNL a mai precizat că îi va adresa o serie de întrebări preşedintelui Comisiei Europene în legătură cu situaţia presei pentru că nu consideră normal ca instituţia pe care o reprezintă să se refere la presa românească într-un raport care vizează starea justiţiei.

De asemenea, Nicolai a fost întrebată cum vede evaluarea privind oiectivele care ar fi trebuit îndeplinite de România.

“S-au îndeplinit, în opinia mea, de mult, pentru că în momentul de faţă acest raport nu se referă decât la cele 11 angajamente pe care şi le-a luat prim-ministrul anul trecut”, a mai spus Nicolai.

Citeşte şi Creţu: Raportul MCV conţine atacuri împotriva libertăţii presei româneşti şi clişee ale fostei puteri

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.

El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.

“Am avut multe cazuri, nu doar unul sau două, ci un număr destul de mare de cazuri în care reprezentanţi de înalt nivel, judecători şi nu doar judecători, au fost supuşi presiunii, unor atacuri de fapt, hărţuire, intimidare, prin intermediul presei”, a arătat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

El a subliniat că aceasta nu este o problemă nouă.

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă