13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNicușor Dan salută gestul președintelui Iohannis de a menține criteriile de integritate...

Nicușor Dan salută gestul președintelui Iohannis de a menține criteriile de integritate la numirea viitorului premier

Liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a declarat, marți, că reacția președintelui Klaus Iohannis este una coerentă, după ce șeful statului a precizat că rămân valabile criteriile de integritate pe care le-a anunțat în ceea ce privește numirea premierului, informează Agerpres.

Criteriile fuseseră prezentate inițial înainte de campania electorală. După anunțarea rezultatelor alegerilor, unul dintre numele vehiculate pentru funcția de premier este cel al lui Liviu Dragnea, care are probleme penale.

“Am văzut reacția de azi a președintelui, care mi s-a părut foarte coerentă și vă spun sincer că mi-a plăcut”, a declarat Nicușor Dan.

El a admis, de asemenea, că propunerea susținută de USR în campania electorală pentru funcția de premier rămâne una pur teoretică. Nicușor Dan și-a reiterat convingerea că Dacian Cioloș ar fi fost o variantă foarte bună pentru România.

Totodată, acesta a declarat că în urma alegerile nu a discutat cu premierul Cioloș. “Eu cred că îl înțeleg bine pe Dacian Cioloș — este, cumva, același profil. Nu e omul marilor efuziuni. Cumva, e de la sine înțeles: am fost, cumva, parteneri în această încercare. Fiecare a făcut ce a considerat de cuviință. (…) Să știți că eu am prieteni pe care îi consider prieteni foarte buni ai mei și cu care nu vorbesc cinci ani, dar, când mă întâlnesc cu ei, suntem în relații foarte bune. E un fel de a fi”, a spus el.

Liderul USR a mai precizat că parlamentarii formațiunii vor vota împotriva unui Guvern PSD-ALDE, indiferent cine va fi premierul acestuia.

“Prin tot ceea ce face, prin tot ceea ce a făcut PSD când a fost la guvernare, prin tot ceea ce face PSD în București în Consiliul General, în consiliile locale — nu este alternativa fericită”, a arătat el.

Potrivit acestuia, USR dorește o colaborare cu Dacian Cioloș pe viitor, având în vedere că acesta are experiența unui an la conducerea Guvernului, iar, prin prisma acestei funcții, a cunoscut mulți oameni competenți.

“Eu sunt pentru chestiuni stabile și pe termen lung. L-am auzit pe Dacian Cioloș la GDS, acum o săptămână, spunând că în afara alternativei — care nu s-a concretizat — ca domnia sa să continue ca prim-ministru și în afara terminării mandatului său ca prim-ministru — nu a reflectat asupra posibilității intrării în partid. Sunt convins că pentru chestiunea asta are nevoie de un timp de reflecție. Ceea ce am spus noi (…) a fost că, în situația în care dorește să vină în USR, ușa e deschisă”, a declarat el.

În ceea ce privește PNL, Nicușor Dan a estimat că în cadrul acestuia, fiind un partid care a trecut de la o susținere de 30% la 20%, urmează “niște puternice tensiuni interne”.

“Ce pot să comentez este că activitatea lor în Consiliul General și în consiliile locale din București este o activitate decentă. Pe rolul de opoziție activitatea lor în București este decentă. (…) Pe proiecte avem în vedere colaborarea cu oricine. Dacă sunt proiecte cu care noi venim, o să discutăm cu oricine. Dacă sunt proiecte bune pe care oricine le propune, o să discutăm, inclusiv de la PSD”, a mai spus el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă