16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportNoi audieri în Parlament pentru viitorii ambasadori ai României. Daniel Ioniţă, Marius...

Noi audieri în Parlament pentru viitorii ambasadori ai României. Daniel Ioniţă, Marius Lazurca, Ion Vîlcu, Alexandru Grădinar și Radu Octavian Dobre au primit avizul Comisiilor

UPDATE 12.54:  Ambasadorii propuşi pentru Mexic, Danemarca şi India au fost avizaţi, marţi, de către comisiile parlamentare reunite pentru politică externă. 

Diplomatul Ion Vîlcu, propus pentru postul de ambasador în Mexic, consideră că acest stat trebuie să ocupe în perioada următoare un loc „mult mai proeminent” în abordarea internaţională a României. 

„România trebuie să aspire, în mod firesc, să aparţină grupului de ţări din UE care au pariuri importante pe Mexic. Avem o relaţie tradiţional bună cu Mexicul. Provocarea etapei următoare (…) e să trecem de la această relaţie bună, care nu a depăşit filosofia unei relaţii bune aşezate la zona unei indiferenţe cordiale, către o relaţie consistentă din care să fie evident în plan politic şi economic că Mexicul are un pariu pe România în zona noastră de apartenenţă şi că în relaţionarea noastră cu America Latină relaţia cu Mexicul ocupă locul pe care îl recomandă greutatea specifică a acestei ţări”, consideră Vîlcu. 

Parlamentarii din comisiile de specialitate şi-au dat avizul şi pentru Alexandru Grădinar, pentru misiunea diplomatică a României în Danemarca şi Islanda. 

„Relaţia României cu Danemarca este una relativ dinamică, nu e grevată de probleme sensibile şi are un potenţial deosebit de aprofundare. În contextul în care Danemarca e singurul partener nordic al României, atât membru NATO, cât şi UE, poate deveni poarta de acces a României către nordul Europei”, a afirmat acesta. 

Grădinar a arătat că în mandatul său va urmări patru linii principale de acţiune în relaţia cu Danemarca – consolidarea dialogului politico-diplomatic, intensificarea relaţiilor economice, o coordonare mai strânsă în cadru multilateral şi relaţia cu comunitatea românească. În ceea ce priveşte Islanda, priorităţile sale vizează cooperarea economică mai ales în domeniul energiei geotermale şi relaţia cu comunitatea românească din această ţară. 

Aviz pozitiv a primit din partea parlamentarilor şi diplomatul Radu Octavian Dobre, propus ambasador în India, Sri Lanka, Nepal, Maldive şi Bangladesh. Potrivit acestuia, România şi India sunt conectate prin legături istorice şi culturale, iar relaţia politică dintre cele două state este una solidă. 

„Acţiunea diplomatică a României în India poate fi structurată pe şase direcţii – consolidarea dialogului politico-diplomatic, actualizarea permanentă a cadrului juridic bilateral, promovarea comerţului bilateral şi a investiţiilor reciproce, promovarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români stabiliţi în India, promovarea culturii şi limbii române cu accent deosebit pe creşterea cooperării în domeniul educaţiei, promovarea României ca destinaţie turistică”, a spus Radu Octavian Dobre.

UPDATE 11.35: Diplomatul Marius Lazurca a primit, marţi, în unanimitate, avizul pentru postul de ambasador al României în Ungaria, informează Agerpres.

„Obiectivul pe care mi-l propun de-a lungul acestui mandat este valorificarea unei agende pozitive bilaterale româno-ungare şi construirea (…) unui soclu, de la care să putem discuta, utilizând mai cu seamă instrumentele diplomatice la dispoziţie, şi elementele asupra cărora pentru moment nu avem o înţelegere comună”, a declarat Lazurca la audierile din comisie. 

El a arătat că există „un potenţial enorm” al relaţiei bilaterale, dar şi-a exprimat regretul că acest potenţial este „mai puţin cunoscut publicului larg”. 

„Unul dintre lucrurile pe care se cuvine ca Ambasada să le facă este să expună printr-o politică de comunicare convenită cu Centrala elementele concrete ale acestui potenţial şi proiectele nemijlocite prin care acest potenţial se poate dezvolta. (…) Există şi teme încă litigioase, însă proporţia dintre lucrurile bune pe care le facem în comun sau putem să le facem în comun şi lucrurile asupra cărora încă nu ne înţelegem este în favoarea agendei pozitive”, a afirmat Marius Lazurca. 

Pe de altă parte, acesta a punctat că în relaţia economică bilaterală există „câteva asimetrii care ar trebui corectate”. 

„Una dintre asimetrii e reprezentată de excedentul comercial al Ungariei în raport cu România. (…) România cumpără mai multă marfă din Ungaria decât reuşeşte să vândă. (…) Ar trebui să ne îngrijoreze diferenţa dintre investiţiile pe care Ungaria a fost în stare să le facă în România şi gradul (…) de cinci-şase ori mai scăzut pe care România a reuşit să le facă în Ungaria (…). Companii ungare în România, mai multe decât româneşti în Ungaria. (…) Sunt mult mai multe companii mixte ungaro-române în România şi mai puţine companii cu capital românesc în Ungaria”, a spus diplomatul. 

El a explicat, însă, că sunt mai multe instrumente la îndemână pentru corectarea acestor asimetrii. 

Diplomatul Marius Lazurca a mai ocupat posturile de ambasador la Vatican şi la Chişinău.

UPDATE 11.08: Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a primit, marţi, avizul pentru postul de ambasador al României în Republica Moldova, informează Agerpres.

„România (…) poate fi un model de integrare pentru Republica Moldova. Premisele pe care îmi voi baza mandatul sunt legate de continuitate, îmi propun să continui ceea ce a făcut predecesorul meu la Chişinău, pe consolidare, pentru că trebuie să consolidăm tot ceea ce s-a făcut până acum pe relaţia aceasta specială, pe diversificare pentru că, într-adevăr, e loc de a deschide şi alte poteci de acţiune. Îmi propun să am o abordare proactivă, să acţionez anticipativ, cu perseverenţă, uneori şi cu încăpăţânare, pentru a atinge ceea ce ne-am propus. Îmi propun două obiective prioritare – primul se referă la promovarea integrării europene a Republicii Moldova, iar al doilea obiectiv fundamental vizează reconectarea politică, fizică, strategică a Republicii Moldova la spaţiul european”, a declarat Ioniţă, la audierile din comisiile de specialitate. 

El a precizat că pentru atingerea celor două obiective prioritare pe care şi le-a stabilit este necesară consolidarea prezenţei investiţionale a României în Republica Moldova. 

———-

Ultimele șase persoane dintre cele 19 propuse de președintele Klaus Iohannis pentru fucția de ambasador vor fi audiate, marți, în Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Astfel, vor fi audiați: Daniel Ioniţă, propus ambasador în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca, propus pentru Ungaria, George Gabriel Bologan, propus pentru Italia, Malta şi San Marino, Ion Vîlcu, propus pentru Mexic, Mihai Alexandru Grădinar, propus pentru Danemarca şi Islanda şi Radu Octavian Dobre, propus pentru India, Sri Lanka, Nepal, Maldive şi Bangladesh. 

Alte 13 persoane au fost audiate săptămâna trecută şi toate au primit aviz favorabil de la Parlament: Dan Mihalache, propus pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe Carmen Liliana Burlacu, propusă pentru Cehia, pe Ioana Bivolaru, propusă pentru Portugalia, pe Gabriela Dancău, propusă pentru Spania şi pe Răzvan Rotundu, propus pentru Finlanda, Ion Gâlea, propus ambasador al României în Bulgaria, Dana Manuela Constantinescu, propusă pentru Bosnia şi Herţegovina, Constantin Mihail Grigorie, propus ambasador pentru Croaţia, Daniela Brânduşa Băzăvan, propusă pentru Maroc, Brânduşa Ioana Predescu, propusă pentru Olanda, Anton Niculescu, propusă pentru Slovenia şi Cristian-Leon Ţurcanu, propus pentru postul de ambasador în Ucraina.

 

 

 

 

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...
Ultima oră
Pe aceeași temă