18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE 5: CA al BNR, votat de plenul Parlamentului. Mugur Isărescu,...

UPDATE 5: CA al BNR, votat de plenul Parlamentului. Mugur Isărescu, avizat cu 377 de voturi

UPDATE 19:29:

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a fost votat, luni, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului,  iar guvernatorul Mugur Isărescu a primit 377 de voturi favorabile şi nouă voturi "împotrivă", informează Mediafax.

Din numărul total de 574 de senatori şi deputaţi, 386 au fost prezenţi la şedinţa de plen.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a primit 377 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

Florin Georgescu, pentru funcţia de prim-viceguvernator, a obţinut 377 voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

Bogdan Olteanu, pentru funcţia de viceguvernator, a înregistrat 375 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".

Liviu Voinea, de asemenea pentru postul de viceguvernator, a primit 372 de voturi "pentru" şi 14 voturi "împotrivă".

Pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BNR, Dinu Marin a obţinut 375 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă", Daniel Dăianu – 375 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă", Gheorghe Gherghina – 373 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă", Nagy Agnes – 376 "pentru" şi 10 voturi "împotrivă", iar Virgil Stoenescu – 377 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

În urma votului din plenul reunit, Birourile reunite au constatat că toţi candidaţii au întrunit majoritatea voturilor Parlamentului pentru funcţiile pentru care au fost propuşi.

 

UPDATE 14.57:

Mugur Isărescu a fost avizat în unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finţe-Bănci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României, cu o perioadă de cinci ani, poziţie pe care ocupă de 24 de ani.

Isărescu a ţinut o alocuţiune în faţa comisiilor reunite, în care a mulţumit pentru activitatea actualului Consiliu de Administraţie, care a trebuit să facă faţă provocărilor crizei financiare globale resimţite şi România şi a punctat câteva dintre obiectivele noului CA.

Printre obiectivele viitorului CA al BNR, Isărescu a menţionat aderarea la zona euro în 2019, "obiectiv ambiţios, dar încă realizabil", şi intrarea în Uniunea Bancară.

UPDATE 14.35:

Comisiile reunite de Buget Finanţe Bănci i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea pentru funcţiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă.

UPDATE 14.15:

Premierul Victor Ponta a confirmat, luni, că PSD și UNPR îi susţin pe Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina pentru a ocupa funcţiile de viceguvernator, respectiv membru în noul CA al BNR, dintre propunerile prezentate de premier dispărând Cristian Popa și Nicolae Dănilă.

”Pentru board-ul BNR îl vom susţine ca prim-viceguvernator pe Florin Georgescu, viceguvernator – domnul Liviu Voinea şi membri în board – Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina. Acesta sunt cele patru propuneri ale noastre”, a spus Ponta. El a arătat că PSD nu face propuneri pentru ASF, ci va sprijini propunerile UNPR şi PC.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina şi-au depus candidaturile pentru CA al BNR, în timp ce Nicolae Dănilă și Cristian Popa și le-au retras, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.
Sursele citate au mai arătat că Marian Sârbu candidează pentru un post de prim-vicepreşedinte la ASF.

UPDATE 14.00:

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina, care candidează pentru un post în CA al BNR, a declarat luni că plecarea sa de la Ministerul Finanţelor la BNR este o promovare şi că bugetul de stat îl vor face colegii săi.

Gherghina a venit luni la comisiile parlamentare de specialitate, pentru a fi audiat pentru CA al BNR. Întrebat cine va mai face bugetul de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghina a răspuns: "Colegii mei".

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina şi-au depus candidaturile pentru CA al BNR, în timp ce Nicolae Dănilă și Cristian Popa și le-au retras, au declarat pentru Mediafax surse parlamentare.

Sursele citate au mai arătat că Marian Sârbu candidează pentru un post de prim-vicepreşedinte la ASF.

Până vineri își depuseseră candidaturile pentru CA al BNR, la comisiile de buget, Mugur Isărescu, Cristian Popa, Bogdan Olteanu, Daniel Dăianu, Marin Dinu, Nicolae Dănilă, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu.

Directorul Direcţiei Buget din Finanţe, Gheorghe Gherghina, şi ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, îşi dispută ultimul loc disponibil din CA al BNR, iar poziţia celui numit va fi preluată, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR, au declarat pentru MEDIAFAX, joi, mai multe surse.

"Atât Gherghina, cât şi Voinea au încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului. Există o nemulţumire faţă de activitatea lor şi cel puţin unul riscă să fie înlocuit, postul revenind UNPR", susţin sursele citate.

Nemulţumirile sunt cu atât mai mari cu cât cei doi oficiali au propus doar măsuri de tăiere de cheltuieli pentru a compensa reducerea CAS. Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în plen comun, lunea viitoare, de la ora 16.00, pentru a vota noile componenţe ale Consiliilor de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi şi SRR, precum şi preşedintele SRTV şi un membru al ASF.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că până lunea viitoare, la ora 14.00, comisiile permanente comune ale Parlamentului trebuie să facă nominalizările pentru funcţiile de membru în Consiliile de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi, SRR, pentru preşedintele SRTV şi pentru un membru al ASF, în urma propunerilor grupurilor parlamentare.

Potrivit lui Zgonea, luni, la ora 16.00 va avea loc şedinţa de plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului, pentru a se vota noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României, cele şase locuri libere în Consiliul de Administraţie al Curţii de Conturi, preşedintele Televiziunii Române şi Consiliul de Administraţie al Societăţii de Radiodifuziune, precum şi un nou membru al ASF, pe un loc devenit vacant după ce Victor Ciorbea a preluat funcţia de Avocat al Poporului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că liderii grupurilor parlamentare şi ceilalţi candidaţi care se pot înscrie, conform legii, au termen până vineri, la prânz, să îşi depună candidatura, respectând principiile legislaţiei în vigoare.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă