14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNorica Nicolai: Nu-i putem interzice declaraţiile politice lui Daniel Barbu

Norica Nicolai: Nu-i putem interzice declaraţiile politice lui Daniel Barbu

Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a declarat, joi, că în activitatea Institutului Cultural Român nu sunt implicaşi nici ministrul Culturii, nici cel de Externe, scrie Mediafax.

Norica Nicolai a precizat, de asemenea, că, dacă este vorba despre punerea în discuţie a miniştrilor, există cazuri şi de la PSD şi de la PNL. "Conform legii, ICR este în subordinea Senatului, care numeşte şi revocă conducerea Institutului. Ministrul Barbu şi ministrul Corlăţean au implicare doar în activitatea bugetară a ICR, în măsura în care unele programe sunt susţinute de Ministerul Culturii şi de Ministerul de Externe", a declarat Nicolai.

Nicolai a mai fost întrebată cum vede afirmaţiile premierului Victor Ponta, care a criticat declaraţiile ministrului Culturii referitoare la cancelarul Angela Merkel.

Citeşte şi Ponta: La ICR lucrurile nu merg bine, astfel că trebuie luate măsuri, inclusiv politice

"Inclusiv la Bruxelles se fac astfel de comentarii şi domnul Barbu este om politic şi a făcut o declaraţie politică, ceea ce nu i-o putem interzice", a susţinut europarlamentarul PNL.

De asemenea, Norica Nicolai a susţinut că activitatea miniştrilor poate fi pusă în discuţie, dar această analiză ar implica inclusiv membri ai Cabinetului Ponta din partea PSD.

"Există miniştri în actualul Guvern, şi de la PSD, şi de la PNL, despre a căror activitate putem discuta indiferent de apartenenţa politică, dar ceea ce trebuie să avem, în primul rând, este guvernarea efectivă", a afirmat Nicolai.

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor Culturii şi Afacerilor Externe ca, împreună cu membrii comisiei de specialitate a Senatului, să analizeze activitatea Institutului Cultural Român (ICR) şi să se propună măsuri, inclusiv politice, deoarece "lucrurile nu merg bine" la această instituţie.

"O să vă rog ca, împreună cu comisia de specialitate de la Senat, să faceţi o analiză, împreună cu ministrul de Externe. Cred că, din păcate, situaţia la ICR nu merge aşa cum ne-am dori şi vreau să ne propuneţi, şi politic, şi Senatului, toate măsurile care sunt necesare ca ICR-ul, deşi nu e în subordinea Guvernului, dar colaborează cu Ministerul Culturii şi Ministerul de Externe, să redevină, totuşi, o instituţie care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate. Nu cred că lucrurile merg bine", i-a spus Ponta, miercuri, ministrului Culturii, Daniel Barbu, la începutul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi ICR vrea să aloce 320.000 de euro pentru înfiinţarea de librării-galerii în străinătate

Premierul a precizat că a discutat deja în acest sens cu preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului şi că doreşte rapid o analiză şi luarea tuturor măsurilor care se impun.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.

Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membri ai consiliului de conducere. Conducerea operativă a ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretari de stat, numiţi şi revocaţi din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă