10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportNormele pentru aplicarea legii pensiilor parlamentarilor aşteaptă avizul Guvernului

Normele pentru aplicarea legii pensiilor parlamentarilor aşteaptă avizul Guvernului

Normele privind aplicarea legii pensiilor parlamentarilor au fost trimise pentru aviz la Ministerul Muncii şi la Ministerul de Finanţe, a transmis, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Agerpres.

“Au fost prezentate spre aprobare normele metodologice pe care trebuie să le aprobe Birourile reunite, apoi plenul reunit. Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz, care nu este unul obligatoriu, este unul consultativ, din partea Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe. Am amânat cu două săptămâni această chestiune”, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului. 

El a adăugat că doreşte ca aceste norme “să nu persiste în neclarităţile pe care le-a avut legea”, neclarităţi care au fost semnalate şi care fac posibile multe interpretări ale actului normativ. 

Citeşte şi: De ce au scăpat parlamentarii cu pensii speciale și aleșii locali nu

“Nu vreau ca o anumită laxitate a legii să se perpetueze în normele de aplicare, în aşa fel încât să creăm încurcături şi, bineînţeles, trebuie să fim foarte atenţi cu modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Nu am încă o cifră a impactului bugetar în urma aplicării acestei legi, nu vă pot spune când vor intra în plată aceste pensii, depinde dacă la şedinţa viitoare vom aproba normele, pe baza avizelor respective, sau vor trebui făcute corecturi. În bugetul Senatului nu sunt prevăzuţi aceşti bani într-un capitol separat”, a arătat Tăriceanu. 

Potrivit proiectului referitor la normele de aplicare ale legii privind pensiile parlamentarilor, pentru a-şi întocmi dosarul, beneficiarul trebuie să facă cerere de acordare a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, să depună o copie a actului de identitate, o procură specială autentică în original, însoţită de copia actului de identitate a mandatarului şi de traducerea legalizată după caz, certificat de cazier judiciar, decizia de pensie pentru limita de vârstă şi o declaraţie pe propria răspundere. 

“Acordarea sau respingerea indemnizaţiei se stabilesc prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaţilor sau Senatului, plata indemnizaţiei se face pe data de 15 a lunii curente pentru drepturile aferente lunii anterioare, direct beneficiarului, în numerar, prin mandat poştal sau prin virament bancar, în contul personal al beneficiarului căruia i se vor comunica prin mandat poştal toate elementele de calcul privind sumele lunare”, se mai arată în proiectul referitor la normele de aplicare. 

Citeşte şi:  2015 în Parlament: imunităţi, privilegii, cheltuieli

Conform proiectului, plata indemnizaţiei se suspendă de drept în cazul în care beneficiarul obţine un nou mandat de parlamentar şi se reia când încetează acest nou mandat. 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă