15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportNoul prim-adjunct al SRI este generalul de brigadă Răzvan Ionescu, un fizician,...

Noul prim-adjunct al SRI este generalul de brigadă Răzvan Ionescu, un fizician, expert în terorism și în combaterea armelor de distrugere în masă

UPDATE 16.00: Noul prim-adjunct al SRI este generalul de brigadă Răzvan Ionescu. Acesta are 45 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general de brigadă Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016 și anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

Funcţia de prim- adjunct al directorului SRI a rămas vacantă prin trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. 

Decretul de numire se va publica astăzi în Monitorul Oficial, deoarece Preşedintele României l-a semnat deja. 

"Viitorul prim-adjunct al SRI trebuie să aibă între 40 şi 50 de ani, experienţă relevantă în informativ-operativ, abilităţi importante de management, experienţă în colaborarea cu partenerii strategici instituţionali (interni şi externi), să împărtăşească valorile fundamentale ale SRI (integritate, profesionalism, patriotism, onoare). Acestui profil i se potrivesc mai multe persoane. Sunt şi femei care se încadrează în criteriile prezentate", declarat purtărtorul de cunvânt al SRI pe 2 martie.

Pe 17 ianuarie, SRI anunţa că Florian Coldea a fost trecut în rezervă, decizia fiind luată în ciuda faptului că ancheta internă demarată în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă a stabilit că nu ar fi încălcat legea. Verificările au fost demarate după ce Ghiţă a publicat fotografii, înregistrări şi facturi care demonstrau că aceştia au petrecut mai multe vacanţe împreună, alături de familiile lor. 

La inceputul lunii martie, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI,  anunţa că propunerea pentru funcţia de prim-adjunct al directorului SRI va fi înaintată preşedintelui înaintea prezentarii bilanţului instituţiei, care va avea loc în data de 28 martie.  

 

Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă