6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportO misiune FMI vine miercuri la Bucureşti. Vezi agenda discuțiilor

O misiune FMI vine miercuri la Bucureşti. Vezi agenda discuțiilor

O misiune de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi prezentă la Bucureşti de miercuri, 22 iulie, la solicitarea autorităţilor, potrivit unor surse din piaţă citate de Mediafax

Întâlnirile din cadrul misiunilor tehnice au loc, de obicei, la nivel de directori sau cel mult secretari de stat în cadrul instituţiilor statului, precum ministere, BNR, ANAF.

Discuţiile vor viza, cel mai probabil, măsurile de relaxare fiscală pe care Guvernul vrea să le adopte prin Codul Fiscal, respectiv calculele care stau la baza cifrelor avansate privind impactul bugetar al măsurilor.

Citește și: Codul Fiscal, pe masa Coaliţiei după ce preşedintele l-a RESPINS. Ce s-a decis ÎN LIPSA lui Ponta

Potrivit surselor citate, experţii FMI urmează să se întâlnească şi cu reprezentanţi ai ANAF, atingând subiectul recuperării datoriilor de la companiile de stat.

Fiscul a anunţat marţi că a instituit poprire pe conturile TVR şi ale RATB şi că urmează astfel de acţiuni în cazul tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii la bugetul de stat.

Misiunea tehnică a FMI ajunge la Bucureşti într-un moment delicat, de agitaţie politică, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri Codul Fiscal şi l-a trimis în Parlament pentru a fi reanalizat.

Reprezentanţii Guvernului au catalogat decizia preşedintelui drept una pur politică, afectând astfel economia şi mediul de afaceri, care aştepta aprobarea Codului pentru a-şi putea întocmi planurile de afaceri.

Citește și: Deutsche Welle, despre Codul Fiscal propus de Guvern: Populismul gregar al pesedismului dezlănţuit

FMI şi Comisia Europeană au criticat în repetate rânduri măsurile de relaxare prevăzute în Codul Fiscal, în principal reducerea cotei TVA de la 24% la 19%, din cauza impactului bugetar pe care acestea le au şi care ar conduce România la întregistrarea unui deficit de peste 3% anul viitor.

Acordul de tip preventiv încheiat cu FMI, CE şi Banca Mondială se va încheia în septembrie, cel mai probabil fără o evaluare finală din partea partenerilor internaţionali.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă