12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportO nouă grațiere a condamnaților, pregătită în Parlament

O nouă grațiere a condamnaților, pregătită în Parlament

 

Deputatul Nicolae Păun (foto dreap­ta) a declarat, pentru „România liberă“, că va încerca să elimine din noua lege prevederile care să-i ajute pe politicienii închiși.

Un nou proiect de grațiere colectivă a persoanelor condamnate la pedepse între 1 și 5 ani de închisoare va fi introdus în dezbatere de către deputatul Nicolae Păun, din grupul minorităților naționale. Parlamentarul se află la a doua încercare de acest fel, după ce prima lui inițiativă legislativă a stârnit un scandal uriaș în momentul în care deputații au introdus pe ascuns mai multe amendamente care ar fi permis eliberarea din închisoare a unor politicieni condamnați pentru corupție. Deși respectivul proiect a fost respins de Parlament abia săptămâna trecută, după al doilea tur de scrutin prezidențial ,pierdut categoric de PSD, Nicolae Păun a ieșit public ieri cu o nouă încercare pentru grațierea condamnaților cu pedepse între 1 și 5 ani.

Deputatul susține că acum va gândi mai bine legea. „Sunt anumite infracțiuni în Codul Penal care odată incluse în proiect pot face o trimitere către anumiți oameni politici. Ca să nu mai existe asemenea discuții vom face o selecție mai atentă. Dacă voi observa că pe parcurs se încearcă din nou ceea ce s-a făcut, atunci îmi retrag proiectul”, a explicat, pentru „România liberă“, Nicolae Păun. Proiectul de anul trecut prevedea că nu pot fi eliberați din închisori cei condamnați pentru dare și luare de mită, însă majoritatea politicienilor acuzați de corupție sunt închiși în prezent pentru altfel de infracțiuni, precum abuzul în serviciu.

Nicolae Păun insistă că, în ciuda opiniei publice, e necesară o astfel de decizie. “Administrația Națională a Penitenciarelor (AMP – n.r.) este depășită și trebuie reformată. Există un grad prea mare de ocupare în închisori și deținuții stau în condiții inumane. Despre asta discutăm”, a precizat deputatul.

Deși o lege a grațierii nu face decât să rezolve temporar problema, Nicolae Păun a menționat că el personal nu poate veni cu o inițiativă legislativă de reformare a sistemului peniteciar. “Nu mă încălzește cu nimic dacă scoatem un număr de persoane din pușcărie și nu facem modificări administrative. Dar numai AMP și Ministerul Justiției pot realiza schimbările, noi doar putem să atragem atenția”, a insistat Nicolae Păun. Pentru a evita alte controverse politice, deputatul a preferat să prezinte singur noua sa intenție. Anul trecut, el fusese susținut și de colegul său Mădălin Voicu. “Dacă mai mergea cu mine Mădălin Voicu, se putea înțelege că fac jocul PSD-ului și nu vreau asta. Dacă mă susțin cei de la PNL sau PSD, ambii au penali în partid. Așa merg singur”, a afirmat Nicolae Păun.

Reprezentantul minorităților națio­nale este unul dintre cei care au inițiat anul trecut un proiect similar, devenit controversat după ce pe 10 decembrie 2013, în „marțea neagră”, parlamentarii au adăugat mai multe amendamente care permiteau amnistierea infracțiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă și grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani inclusiv.

Modificările au fost făcute noaptea, cu sprijinul PSD și PC.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă