19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportOancea: Scandalul pensiilor militare e politic

Oancea: Scandalul pensiilor militare e politic

Secretarul de stat în MApN Viorel Oancea a declarat vineri că scandalul pensiilor militare este politic, provocat de liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, “un fost activist de partid adus de Ilie Ceauşescu în armată”, potrivit Mediafax.

Oancea a declarat, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că scandalul pensiilor militare este politic, iar el consideră că actualul model de calculare a pensiilor este cel corect. “Chestiunea asta cu pensiile militare este un scandal politic. Eu cred că actualul model este cel corect”, a afirmat Oancea.

Întrebat de jurnalişti de ce acest scandal are implicaţii politice, Oancea a răspuns că este provocat de liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMD), Mircea Dogaru, care este “un fost activist de partid, adus în armată de fratele lui Nicolae Ceauşescu”, generalul Ilie Ceauşescu şi, deoarece are stagiul militar incomplet, va fi afectat de noua calculare a pensiilor.

“Dogaru (Mircea Dogaru, preşedintele SCMD – n.r.), cel cu sindicatul, a fost activist de partid. A fost adus de Ilie Ceauşescu în armată. A stat şase-şapte sau zece ani în armată ca ofiţer şi bineînţeles că el va avea de pierdut. (…) De aia zic că e politic”, a spus Oancea.

Secretarul de stat a afirmat că, în momentul în care nu va mai avea această funcţie şi el va avea pensia redusă cu circa 200 de lei, deoarece nici el nu are stagiul militar complet, în aceeaşi situaţie aflându-se şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

“Şi eu am stagiul incomplet. În ’91 am plecat din armată, aveam 27 de ani de când eram în armată şi deci nu aveam nici vârsta de 55 de ani pe care trebuia să o ai ca să ai stagiul complet. De la 2.500, cât aveam pensia, am acum 2.300 şi ceva. Acum este suspendată, cât sunt la Guvern. (…) Cred că este corectă această recalculare pentru că după ’90 au fost avansările avalanşă, sunt unii care au ajuns de la căpitan şi maior la general în doar doi sau trei ani. Şi actualului ministru îi va scădea pensia. Nici dânsul nu are stagiul complet şi îi va scădea pensia”, declarat Viorel Oancea.

Potrivit secretarului de stat, militarii care au stagiul complet efectuat nu vor fi afectaţi de recalcularea pensiilor, iar unele pensii chiar vor creşte.

“Unii au ajuns politic, brusc, pe unele funcţii. Pensiile sub 3.000 de lei, care au stagiul complet, niciuna nu va scădea. Cele sub 3.000 de lei, care au stagiul incomplet, vor scădea, cum e şi a mea. Cele peste 3.000 de lei, care au stagiul complet, cele mai multe nu vor scădea, unele chiar vor creşte. Cei care au ocupat funcţii politice vor avea scăderi de pensii. Nu mari, între 200 şi 500 de lei. Cred că pune în ordine nişte lucruri”, a mai spus Oancea.

Potrivit secretarului de stat, 300 de oameni din cadrul MApN sunt angrenaţi în recalcularea acestor pensii, până acum fiind studiate circa 22.000 de dosare de pensionare, din care 2.800 sunt ale unor foşti militari care au stagiul complet efectuat, iar restul au stagiul incomplet.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă