10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportObstacolele reformării guvernului

Obstacolele reformării guvernului

La șase luni de la preluarea guvernării, premierul Dacian Cioloș intenționează să facă noi schimbări în interiorul Executivului, dar intențiile sale vin în contradicție cu jocurile politice, în special cu interesele PSD.

Premierul Dacian Cio­loș a remaniat patru miniștri în ultima lună de zile, dar are nemulțumiri și față de alți subordonați din echipa guvernamentală. Astfel, Cioloș l-a criticat, recent, pe ministrul Educației, Adrian Curaj, pentru atitudinea în scandalul plagiatelor,  el anunţând totodată că aşteaptă să vadă rezultatele aplicării le­gis­laţiei şi apoi îi „va judeca“ activitatea.

„Am fost mai puțin mulțumit de modul cum a tratat chestiunea cu plagiatele, cu doctoratele și cu școlile doctorale. La început au fost tergiversări, din punctul meu de vedere, ale legislației care trebuia adaptată, modificată. În cele din urmă, am trecut și de acest pas și i-am spus că aștept să văd până la începutul lunii iunie care sunt rezultatele aplicării acestei legislații și îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere“, a spus premierul, la Realitatea TV, într-o emisiune dedicată bilanțului la șase luni de la preluarea mandatului.

Aceste afirmații ridică un semn de întrebare: dacă premierul este nemulțumit de activitatea ministrului Educației, de ce acesta nu a părăsit Guvernul Cioloș, așa cum s-a întâmplat cu ceilalți patru colegi remaniați, și i s-a oferit drept termen luna iunie?

Influența PSD

Potrivit unor surse parlamentare, sancționarea lui Curaj nu a fost agreată de PSD, social-democrații bănuind că primul afectat de accelerarea termenelor în materie de plagiat ar fi Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, acuzat de fraudă academică. Or, Tobă este în fruntea ministerului care or­ga­nizează alegerile locale și, fiind un personaj cu puternice conexiuni în zona PSD, social-democrații nu doresc schimbarea sa din funcție.

În ianuarie 2009, Petre Tobă a fost numit prima dată la conducerea Poliţiei Române, la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor.  El a revenit  la conducerea Poliţiei Române din mai 2012, fiind propus de ministrul de atunci al Internelor, Ioan Rus (PSD), și a  supraviețuit în mandatele altor trei miniștri de Interne – Mircea Dușa, Radu Stroe şi Gabriel Oprea – până când a devenit ministru de Interne în Guvernul Cioloș.

Chiar dacă la nivel oficial Dacian Cioloș susține că nu se teme de moțiunea de cenzură  vehiculată de liderul PSD, Liviu Dragnea, în realitate, guvernul tehnocrat, fără o majoritate parlamentară pe bază de protocol politic, nu poate ignora atitudinea celui mai mare partid parlamentar.

Așa se și explică supraviețuirea unui alt ministru criticat de Cioloș în Guvern – cel al Transporturilor, Dan Costescu. „Unul din lucrurile pe care i l-am reproşat şi i le re­pro­­şez domnului Costescu, fap­tul că nu s-a dus mai departe cu noua conducere din vârful CNADNR cu mai mult curaj în restructurare. Dincolo de asta, eu constat că e o structură foarte greu de restructurat pentru că e o rezistenţă foarte mare acolo.

Nu a fost impresia mea că atunci când au fost recrutaţi anumiţi oameni acolo criteriul principal a fost com­petenţa specifică pe investiţii sau mentenanţă, pe infrastructură mare gen autostradă sau drumuri naţionale“, a spus premierul. Chiar  dacă nu a făcut nominalizări, prim-ministrul a făcut, în acest fel, trimitere la faptul că Dan Cos­tescu ar fi păstrat pe posturi o serie de oameni din sfera PSD.

Ce se întâmplă la Agricultură?

Pe de altă parte, Dacian Cioloş s-a arătat mulţumit de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care a gestionat foarte bine pro­blema interceptărilor, a numirii procuro­­ri­lor şi şi-a asumat „o situaţie foar­te delicată, Justiţia, care este pusă sub presiune“, dar şi de ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Totuși, premierul nu a lămurit si­­tuația unui alt ministru care ar putea fi vizat de următoarea re­­maniere – cel al Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta face obiectul unei moțiuni simple pe teme de agricultură în Camera Deputaților, care nu a fost votată din lipsă de cvorum.

Dezbaterea se va relua, prin urmare, după ale­­ge­­rile locale, deoarece deputaţii intră în campanie în teritoriu. Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, s-a arătat deranjat de situaţie, mai ales de absenţa deputaţilor UNPR, cărora le-a transmis un avertisment deloc subtil.

„Astăzi, de exem­plu, am văzut că este un guvern PNL şi să vedem dacă e şi UNPR. (…) Dacă ei vor să susţină acest guvern, nu e bine. Iar dacă nu vor să susţină, atunci trebuie să regleze situaţia aceasta cât mai repede“, a comentat Dragnea.

Dacă, însă, PSD va strânge o majoritate împotriva lui Irimescu, premierul va trebui să ia o decizie. Juridic, el nu e obli­gat să îl remanieze pe un ministru împotriva căruia este votată o moțiune simplă, însă ignorarea unor semnale ale majorității ar complica relația Guvern-Parlament.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă