15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportOperațiunea MRU, începutul sfârșitului pentru Ponta

Operațiunea MRU, începutul sfârșitului pentru Ponta

Mihai Răzvan Ungureanu  a fost votat, marți,  de Parlament în funcția de director al SIE, cu sprijinul PNL și UNPR, în ciuda boicotului PSD și ALDE. Votul de ieri poate fi primul pas spre formarea unei noi majorități.

Plenul reunit al Parlamentului l-a votat, ieri,  cu 278 voturi „pentru“, 6 voturi „împotrivă“ și 5 abțineri,  pe senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Ungureanu a fost propus de președintele Klaus Iohannis.

Miza deciziei de ieri a Legislativului depășește conducerea serviciului secret, chiar dacă aceasta este importantă în raport cu partenerii externi. Numirea noului șef al SIE a scindat coaliția de guvernare: partidul generalului Oprea, UNPR, s-a alăturat PNL, sprijinindu-l pe Ungureanu, în timp ce PSD și ALDE s-au opus, boicotând ședința comună.  Președintele Iohannis a ales un moment delicat pentru a-și oficializa propunerea: cel în care Guvernul este condus de premierul interimar Gabriel Oprea, în timp premierul Victor Ponta, liderul PSD, este în Turcia, pentru a se reface după operația la genunchi.

Bătălia principală pentru alegerea noului șef al SIE s-a dat în jurul cvorumului de ședință, negocierile continuând în Parlament până în ultimul moment. Partidele pro-Ungureanu (PNL, UNPR, UDMR, PSRO, PND) aveau mai mulți senatori și deputați față de tabăra adversă, dar nu erau siguri pe realizarea cvorumului de 278 de parlamentari. În cele din urmă, obiectivul a fost atins, fiind prezenți 289 de senatori și deputați.

Liberalii au avut emoții până în ultimul moment, din cauza celor zece absenți din propriile rânduri. Printre aceștia, fostul președinte PNL, Crin Antonescu, care a anunțat că nu va participa la votul din plen pentru șefia SIE.

Culisele bătăliei

În prima parte a zilei, PSD a obținut o victorie de etapă, provocând lipsa de cvorum la comisia parlamentară pentru controlul SIE și împiedicând audierea lui Mihai Răzvan Ungureanu. Însă, procedura a continuat, pentru că avizul comisiei are caracter consultativ.

Pe tot parcursul zilei, liberalii au purtat negocieri pentru a asigura numărul de voturi pentru alegerea lui Ungureanu. Printre cei care au fost convinși pe ultima sută de metri s-au numărat cei 17 deputați din grupul Minorităților. În mod obișnuit, parlamentarii din grupul minorităților votează alături de guvern, dar acum aceștia s-au aflat într-o situație inedită, pe fondul divergențelor dintre premierul Victor Ponta și premierul interimar Gabriel Oprea. Mai mult, s-au purtat discuții și cu social-democrații nemulțumiți. În ciuda boicotului oficial al PSD,  lista de prezenţă a fost semnată şi de doi pesedişti: Vasile Popeangă (cunoscut pentru apropierea de Mircea Geoană) și Mario Caloianu. La rândul său, Gabriel Oprea a avut o întâlnire specială cu parlamentarii UNPR, la capătul căreia a anunțat că 55 din cei 57 de parlamentari ai săi vor fi prezenți la ședința de plen și-l vor vota pe Ungureanu. De altfel, Gabriel Oprea a fost primul parlamentar care şi-a exprimat votul. În aceste condiții, liberalii au asigurat cvorumul de ședință, noua coaliție având în sală 286 de parlamentari, față de necesarul de 278.

De partea cealaltă a baricadei, demobilizarea PSD a fost evidentă. Înainte de votul din plen, social-democrații aveau programată o ședință în care urmau să analizeze strategia de blocare a numirii propunerii președintelui. Cu toate acestea, mulți dintre parlamentarii PSD au decis să plece acasă, lăsând fără cvorum ședința de partid. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a rămas să conducă ședința plenului reunit, le-a urat „vacanță plăcută“.

Atacuri la adresa lui Ungureanu

Cu spectrul înfrângerii în față, cei câțiva parlamentari pro-PSD prezenți în sală au recurs la teoriile prăfuite legate de apropierea lui Mihai Răzvan Ungureanu de fostul președinte Traian Băsescu.„Regimul Băsescu se recompune încet-încet. În persoana lui MRU nu văd decât reîntoarcerea în posturi-cheie a oamenilor lui Băsescu. M-a frapat cât de pătimaş poate fi MRU, e un eufemism pentru cum s-a comportat domnia sa în campania electorală. Şeful SIE ar trebui să fie o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică, domnul Ungureanu este fix pe dos“ , a declarat Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), președintele Senatului.  

„Un politician de rând, coordonat cu cheiţa, lipsit de personalitate, în adunări publice care semănau mai mult cu exorcizări decât cu mitinguri publice. Avem în faţă un produs expirat politic, pe care ni-l prezintă ca un produs nou şi o nouă tehnologie de marketing“, a comentat și  Marian Neacșu, liderul grupului PSD. Acesta a reușit să tulbure și relațiile PSD cu UDMR, printr-un atac la adresa liderului Uniunii, Kelemen Hunor. „Îl înţelegem pe Kelemen Hunor, care vine de la Budapesta să îl înscăuneze pe Ungureanu, cel care a făcut cadou statului ungar moştenirea Gojdu“, a susţinut Neacşu. “Eu am stat alături de Victor Ponta şi nu mi-a fost uşor. Nu din cauza lui Victor Ponta, din cauza unor colegi ai dumneavoastră, domnule Neacşu. Nu mi-a fost uşor, dar mi-am respectat cuvântul şi voi veni la serviciu şi de la Miercurea Ciuc, şi de la Cluj, şi voi veni şi de pe Lună pentru oameni care şi-au respectat cuvântul“, a replicat Hunor.

Postul de șef al SIE era vacant din septembrie 2014, când Teodor Meleșcanu a demisionat de la conducerea serviciului, pentru a candida la alegerile prezidențiale. Serviciul a fost condus interimar de directorul adjunct Silviu Predoiu. Prin votul de ieri al Parlamentului, PNL a reușit să ocupe șefia unui nou serviciu secret, după ce în martie Legislativul a acceptat propunerea președintelui Iohan­nis ca Eduard Hellvig să preia șefia SRI. La vremea respectivă, conjunctura politică era diferită, iar Hellvig a beneficiat și de sprijinul PSD, social-democrații invocând buna colaborare pe care au avut-o în USL.   

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat Financial Times, că premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze, pentru că este inacceptabil ca într-o ţară europeană un prim-ministru să fie acuzat de fapte ilegale.

Cine este noul șef al SIE

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012. El a fost premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.

Mihai Răzvan Ungureanu este senator de Arad, mandat obţinut din partea ARD, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a devenit președintele partidului. În 2014, Forța Civică a fuzionat cu PDL.

După fuziunea PNL şi PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit prim-vicepreşedinte al noii formaţiuni. În decembrie 2014, Ungureanu a devenit consilier personal al președintelui Klaus Iohannis.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă