10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportOpoziția cere demisiile lui Dragnea și Vâlcov pentru modul de împărțire a...

Opoziția cere demisiile lui Dragnea și Vâlcov pentru modul de împărțire a baniilor pe comune

Decizia Guvernului de a aloca direct bani pentru echilibrarea bugetelor comunelor, fără consultarea consiliilor județene, a stârnit nemulțumirea Opoziției.

Liderul PMP Cluj-Napoca, Rareș Rusu, care este și consilier județean, a declarat că „ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, și cel al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, trebuie să demisioneze deoarece încurajează nemunca. În stiul deja brevetat în Teleorman și în Olt, județe care în timpul guvernărilor PCR-FSN-FDSN-PDSR-PSD au primit de la bugetul de stat sume mult mai mari decât cele cu care au contribuit la vistieria națiunii, cei doi miniștri au decis să ia de la cei care muncesc și să dea celor care stau cu mâna întinsă. 

Ordonanța de Urgență a Guvernului care reglementează împărțirea banilor publici destinați echilibrării bugetelor comunelor dezavantajează clar comunitățile performante, în timp ce comunitățile care nu sunt în stare să își gestioneze rațional resursele sunt avantajate. Cei doi miniștri au stabilit, dintr-o trăsătură de condei, că fiecare comună, indiferent de populație, trebuie să aibă, în dulcele stil comunist, un buget de 1.500.000 de lei. Acolo unde comunitatea nu este în măsură să producă acești bani, cei doi miniștri socialiști alocă diferența din banii noștri, ai tuturor. Această decizie arbitrară nu ține cont de criteriile obiective, cum ar fi populația comunei, suprafața ei, lungimea drumurilor comunale sau proiectele asumate de comunitate“, a spus Rareș Rusu.

Consilierul județean crede că decizia Guvernului „gripează“ motoarele dezvoltării economice. „Ca urmare a acestei măsuri aberante, ajungem în situația în care Guvernul a alocat pentru un locuitor dintr-o comună săracă din județul Tulcea sau din Vaslui aproape 1.000 de lei, în timp ce contribuabilii din Florești sau Mihai Viteazu nu primesc nici măcar doi bani. Și asta în condițiile în care cele două comune clujene contribuie într-o manieră considerabil mai mare la bugetul de stat decât comunele din fiefurile baronilor PSD. Sunt de acord că avem nevoie de solidaritate, însă într-o măsură și mai mare avem nevoie de dezvoltare, iar aceasta nu poate fi obținută fără stimularea comunităților capabile să genereze prosperitate și performanță administrativă“. 

O poziție asemănătoare a fost exprimată și de liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda. „Politica de discriminare şi bătaia de joc promovate de către Guvernul Ponta faţă de cetăţenii judeţului Cluj continuă. 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj, printre care muncipiile Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, oraşul Huedin şi comunele Aghireşu, Apahida, Baciu, Bonţida, Floreşti, Iara, Iclod, Jucu, Luna, Mihai Viteazu, Poieni şi Săvădisla au primit 0 lei finanţare de la Bugetul de Stat pe anul 2015. Primarii sunt extrem de nemulţumiţi faţă de lipsa finanţărilor şi a subfinanţării de la Guvern, măsurile afectând grav bugetele locale, prin crearea unor dezechilibre în sectorul cheltuielilor curente şi al investiţiilor.

Peste 3/4 din totalul cetăţenilor judeţului Cluj sunt văduviţi în acest an de alocări financiare de la bugetul na­ţional, alocări care li se cuvin de drept, atât timp cât Clujul este fruntaş în topul judeţelor care contribuie la bugetul naţional.

Însă, aşa cum ne-a obişnuit deja Victor Ponta, când vine vorba să aloce bani pentru Cluj, judeţul nostru trebuie să fie obligatoriu la coada clasamentului“, a spus Daniel Buda.  

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă