10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportOprea a preluat ștafeta. Ce urmează?

Oprea a preluat ștafeta. Ce urmează?

Gabriel Oprea a fost numit, luni, premier interimar de către președintele Klaus Iohannis. Decizia îi va permite lui Oprea să influențeze jocurile la nivel înalt din perioada următoare și deschide posibilitatea unor schimbări în configurația politică.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, „pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru” de către Victor Ponta.

Anterior, Iohannis solicitase acte medicale care să ateste incapacitatea temporară a premierului Victor Ponta de a-şi exercita funcţia. La puțin timp, premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis actele medicale solicitate. Documentele au fost transmise odată cu publicarea acestora şi pe pagina de Facebook a premierului. Potrivit fișei traduse în limba română, Ponta a suferit o intervenție artroscopică de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior și una pentru menisc. La capitolul ”recomandări”, se precizează că ”pacientul va fi inclus în programul de fizioterapie și reabilitare; după prima săptămână i se recomandă control la o policlinică; după încă o săptămână se va efectua un nou control la policlinică și se va reevalua protocolul de fizioterapie; după două săptămâni, se recomandă un nou control la policlinică pentru ultimele evaluări”.

În cursul zilei de ieri, președintele Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu vicepremierul Gabriel Oprea, cel propus de Victor Ponta pentru a deveni premier interimar.  Decizia lui Iohannis pare a fi una cu bătaie lungă, în condițiile în care, potrivit Constituției, șeful statului poate desemna premier interimar pe oricare membru al Guvernului, nefiind obligat să accepte propunerea lui Victor Ponta. Cu alte cuvinte, Iohannis nu era obligat să îl accepte pe Oprea.

Puterile interimarului

Interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile. Premierul interimar are toate atribuțiile premierului plin, ceea ce îi poate oferi posibilitatea de a-și consolida poziția în plan politic. Acesta va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern. În acest caz, Oprea va fi stăpânul banilor publici, una dintre deciziile importante care trebuie luate în perioada următoare fiind cea referitoare la rectificarea bugetară. Experiența practică demonstrează că politicienii care împart fondurile își sporesc influența. În plus, el va coordona activitatea miniștrilor, ceea ce îi va întări autoritatea asupra acestora. De asemenea, de el depind o serie de numiri în funcție, cum ar fi cele ale secretarilor de stat sau șefilor de agenții care țin de semnătura sa. El va reprezenta Guvernul în relația cu alte instituții, precum Parlamentul, preşedintele României, Curtea Supremă de Justiţie, Curtea Constituţională. O altă poziție importantă, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina, este cea de vicepreședinte CSAT. 

Premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.  Cu toate că PSD a anunțat oficial că susține interimatul lui Oprea, în partid au apărut nemulțumiri. Potrivit unor surse, unii dintre parlamentarii social-democrați ar fi amenințat cu plecarea din partid dacă liderul ­UNPR devine premier interimar. Propunerea a fost criticată, din spatele gratiilor, și de Marian Vanghelie, exclus din PSD de Victor Ponta. „Victore, cu ce te șantajează generalul Oprea? Ce știe generalul despre tine încât îi faci partidul și țara cadou? Funcția de prim-ministru nu se moștenește în familie, nu se cumpără la tarabă în piața de fructe din Ilfov!”, a comentat Vanghelie.

Se întoarce sau nu Ponta?

În schimb, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (PLR), a afirmat că propunerea ca Gabriel Oprea să ocupe postul de premier interimar este „în logica naturală a lucrurilor”, având în vedere că este singurul vicepremier al Guvernului. Copreședintele PNL, Vasile Blaga, a caracterizat propunerea lui Ponta drept „obraznică și arogantă”, invocând faptul că Ponta și-a însușit o atribuție a președintelui – aceea de a propune premierul interimar.

Ce se poate întâmpla mai departe? După expirarea interimatului, una dintre variante este revenirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria. Potrivit Constituției, interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă ­prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern. Cu alte cuvinte, retragerea în Turcia ar putea fi o strategie a lui Victor Ponta de a aștepta liniștirea scandalului pentru a reveni în fruntea Guvernului. Acest scenariu este alimentat și de faptul că premierul a declarat, duminică seară, că nu își va da demisia. Este, însă, posibil ca în perioada următoare situația politică, dar și situația juridică a premierului Ponta să se complice, iar acesta să nu mai poată reveni în fruntea Executivului. 

În aceste condiții, președintele Iohannis va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Rareș Hopincă: Decizia PSD – PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei este “raţională” şi “matură”

Decizia PSD - PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, este "raţională" şi "matură", a declarat, marţi, Rareş...
Ultima oră
Pe aceeași temă