14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportIohannis trimite la CCR legea incompatibilității aleșilor locali. Cum răspunde șeful statutului...

Iohannis trimite la CCR legea incompatibilității aleșilor locali. Cum răspunde șeful statutului atacurilor pe Codul Silvic

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, în cadrul conferinței de presă, de la Palatul Cotroceni despre legea finanțării partidelor, despre legea incompatibilității aleșilor locali, despre modul de alegere al consilierilor locali, dar și despre problema Codului Silvic.

Redăm principalele afirmații ale președintelui Klaus Iohannis:

Pentru a preveni neînțelegeri sau interpretări eronate, am decis că atunci când ajung la mine legi importante spre promulgare, să fac declarații legate de promulgarea sau, după caz, nepromulgarea lor. Vreau să mă refer la trei chestiuni: Legea pentru modificarea și completarea legii privind finanțarea partidelor politice și legea pentru alegerea autorităților din administrația publică și legea privind statutul autorităților locale. Voi face câteva referiri și la acte normative care nu au ajuns încă la mine: Codul penal și de procedura penală. Primul pachet de legi: legea privind finanțarea partidelor, administrația publică locală. 

Una din atribuțiile președintelui este cea de a probă legi adoptate în Parlament pentru a preveni neîntelegeri am decis că atunci când ajung la mine legi importante sムfac declarattii legate de promulgarea sau nepromulgarea unor acte normative. 

Despre referitoare la partidele politice

Au făcut parte din proiectele pe care le-am abordat cu partidele politice în cadrul consultărilor. Pentru mine este foarte important ca acestea să ducă la o îmbunătățire: o mai bună transparență, creșterea performanței clasei politice

Aceste trei legi au fost promulgate, nu sunt legi perfecte. Au existat discuții în spațiul public. Fiecare reprezintă un progres. Ele au fost promulgate pentru că reprezintă

Legea partidelor politice: Forma care a ajuns la mine nu am găsit-o corespunzătoare, am modificat legea și a ajuns înapoi la promulgare

Legea partidelor politice a avut câteva modificări cu privire la numărul de trei persoane necesare pentru înființarea formațiunii. Consider că modificările sunt de substanță, sunt benefice. Condițiile sunt condiții care pot fi găsite bune, un partid nu poate fi radiat. Această lege a fost promulgată.

Despre modul de alegere al consilierilor județeni

Legea este un progres bun față de vechea formă. Dacă în esență s-a păstrat legea veche, avem o noutate: alegerea președintelui consiliului judetean se face de consilieri. Consider că această schimbare este una binevenită. Legea reprezintă un progres și am promulgată.

Despre legea serviciilor comunitare

Schimbarea se referă în esență că primarii și consilierii locali pot fi membri în AGA. Această chestiune a fost vehiculată pe larg și dacă vă amintiți chiar subsermnatul am avut o speță cu ANI. S-a demonstrat că nu am fost nicio clipă în incompatiblitate. Această lege a ajuns la preșidenție anul trecut, a fost trimisă la examinare, acum a ajuns a doua oară la promulgare. Am serioase dubii în ceea ce priveste constituționalitatea actului normativ. Am solicitat verificarea constituționalității actului normativ. M-am referit în nenumărate rânduri cu privire la incompatibilitate. Acestea trebuie formulate astfel încât lumea să înțeleagă usor care sunt incompatibilitățile. 

Această lege prevede derogări de la legea 215, legea Administrației Publice Locale, atunci și legea de derogare trebuie tratată ca o lege organică. Iată, deci o problemă de formă. Pentru aceste două chestiuni voi trimite la CCR spre analiză.

Despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală

În fine, nu pot să nu mă refer la acte normative legate de modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Nu sunt de acord cu aceste proceduri. Ele sunt acte noi și trebuie lăsate să funcționeze un timp pentru a vedea dacă este nevoie de modificări. Nu sunt de acord ca parlamentarii să facă modificări în interes propriu. Dacă vor ajunge la promulgare aceste acte normative, nu pot fi promulgate. 

Despre Codul Silvic

M-am sfătuit cu departamentul de resort. Pentru aceste chestiuni există un departament de specialitate care verifică aceste chestiuni. Dep mi-a propus să retrimit legea la Parlament. Dorim să avem legi bune, în concordanță cu legea europeană.

Despre acuzațiile lui Ponta

Acest răspuns va ajunge la mine la mijlocul acestei săptămâni am vorbit si azi despre speță, actul va fin gata în două trei zile. Aștept informări și aștept o discuție lămuritoare în acest lucru.

Despre propunerea după demisia lui Dragnea

Premierul nu m-a contactat în această chestiune, dar sunt convins că mă va contacta și îmi va propune.

Despre problema Codului Silvic în CSAT

Între timp lucrurile au evoluat, nu mai sunt la nivelul de intenție. Ba mai mult, am avut săptămâna trecută o convorbire cu primul ministru și am definitivat ordinea de zi pentru viitor CSAT și conține o lămurire a situației în acest domeniu. Dorim în prima fază să avem o analiză concretă cu privire la fenomenul cu care ne confruntăm.

Pot să vă spun părerea mea. România trebuie să fie solidară cu celelalte țări ale UE. Un punct de vedere concret va fi prezentat de mine la următoarea ședință a Consiliului European.

Nu intenționez să sesizez CCR. Însă este important să vedem unde sunt problemele. Lucruri sesizate de mine este în jurul cotei de 30%, este vorba de cota de piață. Mi se pare periculos daca acceptăm această chestiune, adunând toate pădurile se ajunge ușor la chestiunea că peste un

 

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă