20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis: Nu promulg legi care încalcă principii constituționale

Klaus Iohannis: Nu promulg legi care încalcă principii constituționale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, că în urma consultărilor cu partidele există un acord pe trei mari chestiuni: legea alegerilor locale, legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, legislația pentru alegerile parlamentare și votul pentru diaspora. 

”Există un acord pe trei mari chestiuni: până la jumătatea lunii mai să fie adoptate de Parlament legea privind alegerile locale și legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale. În ceea ce o privește pe ultima, nu promulg legi care încalcă principii constituționale sau care au lacune juridice. Legislația prost făcută a dus la stagnare și la ineficiență Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să lase portițe pentru finanțări, în special împrumuturile de la persoane fizice. Mă bucur să constat că partidele au fost de acord cu aceste modificări. Al treilea aspect privește votul pentru diaporă. Nu mi-am ascuns preocuparea pentru acest subiect. Toate partidele au dat asigurări că există voință în acest sens și că se va lucra la un proiect legislativ în timp util”, a declarat președintele. 

Întrebat dacă a stabilit un termen limită cu partidele pentru realizarea legislației pentru votul din diaporă, Iohannis a subliniat că este important ca legislația să fie pusă la punct cel târziu cu un an înainte de alagerile din 2016.

”Votul pentru diaspora ar trebui finalizat cu cel puțin un an înainte de alagerile parlamentare. Optim ar fi în această sesiune, dar cel târziu până la mijlocul toamnei, ca să o putem aplica la alegerile din 2016. Nu am stabilit o dată limită cu partidele, eu mi-a exprimat îngrijoarea că nu s-a făcut nimic până acum”, a declarat șeful statului. 

Klaus Iohannis a precizat că este un „lucru excepțional” faptul că legea privind statutul senatorilor și deputaților a fost pusă în acord cu Constituția, dar că a observat că acest prilej nu a fost folosit pentru transparentizarea procesului de dezbatere a cererilor justiței de reținere a parlamentarilor. 

”Îmi exprim speranța că în această sesiune partidele vor duce la îndeplinire lucrurile la care s-au angajat în fața cetățenilor, nu în fața mea.”, a încheiat președintele. 

Președintele a declarat că nu crede că este nevoie de un acord între partide ci de voință politică pentru a pune lucrurile în mișcare, dar și că el nu a cerut garanții de la partide că vor face ceea ce și-au asumat. 

”Nu cred că este nevoie neapărat de un acord între partide ci de voință politică. Am speranța că lucrurile se vor mișca în continuare. Eu nu am cerut garanții, președintele nu poate să ceară garanții partidului, dar din discuții am văzut că se dorește o transparentizare, acum aștept rezultatele”, a spus Klaus Iohannis. 

În ceea ce privește declarațiile lui Victor Ponta că România este condusă de Justiție președintele s-a arătat convins că prmierul a glumit. 

”Tot aceleași trei care sunt înscrise în Constituție. Eu sunt convins că domnul premier a spus-o sub formă de glumă, pentru că în România există trei puteri. În România separația puterilor în stat funcționează și nu este nicio superputere, dar toate trebuie să lucreze împreună ca să meargă mai bine”, a spus Iohannis. 

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit despre faptul că i se spune ”președintele care tace” și a subliniat că nu crede că este treaba președintelui să comenteze fiecare eveniment care are loc. 

”Astăzi n-am prea tăcut. Am mai spus-o. Președintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune. În ceea ce privește românul răpit în Burkina Faso, pot să vă spun că am fost în fiecare zi fie cu ministrul de Externe fie cu celula de criză, nu trebuie să ies eu la televizor să le spun oamenilor ce să facă. Ei știu ce au de făcut. Nu cred că trebuie să comentez eu fiecare eveniment care are loc”, a spus Iohannis. 

——–

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine o declaraţie la ora 19:00 după consultările cu cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cele mai citite

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă