15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind RCA. Dacian Cioloș a anunțat...

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind RCA. Dacian Cioloș a anunțat că Executivul va lua măsuri: Vrem să dăm cadrul juridic pentru ca ASF să rezolve problema polițelor RCA

UPDATE: Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa de urgenţă privind RCA în forma şi cu prevederile anunţate de premierul Dacian Cioloş, printre care îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii – RCA – pentru o perioadă de şase luni, a anuţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. 

Potrivit sursei citate, ordonanţa cuprinde elementele agreate în discuţiile cu transportatorii, Autoritătea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliul Concureţei. ''După mai multe discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează şi care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România, am decis să venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile făcute de transportatori, cred că din circa 14 propuneri, 12 se regăsesc în acest proiect de ordonanţă'', a declarat Dacian Cioloş la începutul şedinţei.

Ordonanța de urgență privind obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale  (CNADNR) ar putea fi aprobate în ședința de miercuri a Guvernului.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că tariful RCA va fi înghețat pe o perioadă de șase luni.

„După mai multe discuții avute cu ASF, asiguratorii și transportatorii, am ajuns la concluzia că cea mai bună concluzie este să venim cu o propunere de Ordonanță de Urgență care include foarte multe propuneri făcute de transportatori. Din circa 14 articole, 12 sunt propuse de ei (…). În momentul de față, este responsabilitatea Guvernului să se ocupe de această problemă (…) Vrem să dăm cadrul juridic pentru ca ASF să rezolve această problemă, să dăm un cadrul clar definit. Sunt prevăzute mai multe lucruri, precum modul în care se calculează costul, cât și faptul că un contract RCA poate să fie suspendat, să poată fi încheiat pe o lună sau pe mai multe luni, obligativitatea ca asiguratorii să pună la dispoziția asiguraților și metoda de calcul (…) Dacă despăgubirea nu e plătită la termen, se pot percepe penalități pentru fiecare zi de întârziere. Acest cadru, sperăm noi, să rezolve problema pe termen mediu și lung. Pentru a rezolva problema și pe termen scurt, la propunerea transportatorilor, vom veni cu propunerea de a îngheța prețurile RCA pentru o perioadă de șase luni”, a spus șeful Executivului.

Transportatorii, care amenință cu proteste, spun că ar renunța la acestea dacă în proiectul de ordonanță referitor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă se va regăsi un tarif de referință.

Pe ordinea de zi a ședinței se mai află un proiect de ordonanță de urgență privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere.

Tot miercuri, Executivul ia în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile și modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credite pentru consumator.

Totodată, Guvernul ar putea aproba documentul strategic Master Planul General de Transport al României.

 

 

 

 

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă