10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportOrdonanța traseiştilor, adoptată tacit la Camera Deputaţilor. ONG-urile trag semnale de alarmă

Ordonanța traseiştilor, adoptată tacit la Camera Deputaţilor. ONG-urile trag semnale de alarmă

ONG-urile Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România şi-au exprimat, miercuri, "indignarea", după ce Camera Deputaților a adoptat tacit legea care aprobă migrația politică a aleșilor locali, conform Hotnews. Legea a fost declarată neconstituțională de CCR.

"Camera Deputaților, sub conducerea președintelui Valeriu Zgonea, nesocotește o decizie a Curții Constituționale prin amânarea unei decizii până la data limită, invocarea de motive implauzibile pentru neintocmirea raportului în comisia de specialitate și, în consecință, aprobarea tacită a actului normativ. În acest mod continuă decredibilizarea Parlamentului României: cu justificarea ridicolă <n-am avut timp undefined-mi fac temă>, Cameră Deputaților adopta tacit o OUG declarată neconstituțională de CCR, ceea ce este inacceptabil, indiferent de complicațiile procedurale invocate", arată cele trei organizații.  

Legea care aprobă OUG 55/2014 privind migrația politică a aleșilor locali a fost adoptată tacit de Cameră Deputaților, însă Senatul este cameră decizionala.  
  
 Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România cer că "data fiind importantă majoră a subiectului și consecințele cu valoare de precedent ale deciziei CCR, solicităm stabilirea urgență a unui calendar rapid pentru discutarea și adoptarea unei decizii referitoare la OUG 55/2014 în Senat, care să înlăture eventualele suspiciuni că președintele acestei camere, dl. Tăriceanu, ar putea perpetuă dezordinea constituțională produsă de Ordonanța din interes de partid". 
  
 Cele trei organizații reamintesc că "decizia Curții Constituționale obligă Parlamentul să respingă ordonanța și să clarifice situația, ceea ce în cazul consilierilor locali și județeni migratori (în număr de aproape 4.800) înseamnă pierderea automată a mandatelor. Primarii (552) de asemenea își vor pierde mandatul – dacă nu cumva Parlamentul ia decizia impopulara de a elimină definitiv din lege sancțiunea pentru migrație, fără limită de timp." 
  
 Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România mai subliniază că "cei doi șefi ai Camerelor – Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu – decidenți-cheie pe agendă de lucru a Parlamentului, se află moralmente în conflict de interese deoarece, prin partidele lor, sunt principalii beneficiari ai migrației politice locale: PSD a racolat prin OUG 55/2014 un număr de 436 din cei 552 primari care au migrat; iar dl. Tăriceanu, președinte al Senatului, și-a înființat de facto structuri locale de partid cu ajutorul OUG, trecând de la zero la 34 de primari. Ne temem că, după cum au mers lucrurile până acum, dl. Tăriceanu va blocă adoptarea unei soluții în Senat, care este cameră decizionala, tergiversând lucrurile în așteptarea noilor   în așteptarea noilor alegeri locale din 2016. Organizațiile semnatare consideră că încercările de a escamota gafă constituțională comisă prin OUG 55/2015 și de a-i ascunde consecințele este impardonabilă, fiind exact un exemplu de comportament politic sancționat moral de electorat în ultimele alegeri." 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă