10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportGRECO solicită conducerii Parlamentului să transmită ce măsuri în domeniu au fost...

GRECO solicită conducerii Parlamentului să transmită ce măsuri în domeniu au fost adoptate, în ultimii doi ani. Tăriceanu și Dragnea au termen limită până în data de 19 mai

UPDATE 16.05: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi solicită președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o scrisoare, să analizeze recomandările formulate de Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei (GRECO) și de a transmite, până la 19 mai, Ministerului Justiției informații cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ și administrativ de către Senat pentru implementarea acestora, potrivit Agerpres.

În scrisoare se precizează că în cadrul celei de-a 70-a reuniuni a GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei), care a avut loc în perioada 30 noiembrie — 4 decembrie 2015, a fost adoptat Raportul de evaluare privind România din cadrul rundei a 4-a de evaluare. Conform Raportului, România are obligația de a transmite GRECO, până la 30 iunie 2017, un Raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor cuprinse în Raportul de evaluare.

„Runda a 4-a de evaluare a GRECO a fost lansată la 1 ianuarie 2012 și are ca temă 'Prevenirea corupției cu privire la membrii Parlamentului, judecători și procurori'. În cadrul acestei runde sunt analizate aspecte cu privire la persoanele/funcțiile evaluate: principii etice, reguli de conduită și conflicte de interese; interzicerea sau restrângerea anumitor activități; declararea averilor, veniturilor, cheltuielilor și intereselor; implementarea regulilor aplicabile; conștientizare", se arată în scrisoarea citată.

Documentul amintește că, în ceea ce privește prevenirea corupției, cu privire la membrii Parlamentului, „GRECO a analizat prevederile legislației naționale, prin raportare la următoarele aspecte: transparența procesului legislativ, remunerația și beneficiile economice, principii etice și reguli de conduită, conflictele de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activități (prevederile legale ce reglementează regimul cadourilor, incompatibilitățile, activitățile accesorii și interesele financiare, contractele cu autoritățile statului, restricții post-angajare, contracte cu terții, lobby, folosirea abuzivă a informațiilor confidențiale, folosirea abuzivă a resurselor publice), declarațiile de avere, venituri, cheltuieli și interese, supravegherea conduitei parlamentarilor, măsuri de punere în aplicare a prevederilor legale și imunitatea, precum și procesul de formare și conștientizare".

 


Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei care se ocupă cu lupta anticorupţie, solicită Parlamentului să transmită ce măsuri au fost luate, în ultimii doi ani, la nvel parlamentar și să precizeze dacă au fost respectate recomandările privind integritatea, transparența și conduita aleșilor, informează News.ro.

„Vă adresăm rugămintea de a analiza recomandările formulate de GRECO şi de a ne transmite informaţii cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ şi administrativ de către Senat pentru implementarea acestora. Am apreciat primirea unui răspuns până cel târziu la data de 19 mai 2017", se precizează într-o scrisoare adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Solicitarea vine după ce, în 2015, GRECO a adoptat raportul de evaluare privind România, cu sugestii privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. În privinţa Parlamentului, Consiliul Europei a analizat prevederile legislaţiei naţionale, prin raportare la următoarele aspecte: transparenţa procesului legislativ, remuneraţia şi beneficiile economice, principii etice şi reguli de conduită, conflictele de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi (prevederile legale ce reglementează regimul cadourilor, incompaibilităţile, activităţile accesorii şi interesele financiare, contractele cu autorităţile statului, restricţii post-angajare, contacte cu terţii, lobby, folosirea abuzivă a informaţiile confidenţiale, folosirea abuzitvă a resurselor publice, declaraţiile de avere, venituri, cheltuieli şi interese, supravegherea conduitei parlamentarilor, măsuri de punere în aplicare a prevederilor legale şi imunitatea, precum şi procesul de formare şi conştientizare.

Recomandările instituţiei vizează întocmirea unui set de reguli clare de transparenţă, integritate şi conduită a parlamentarilor, ele fiind transmise României încă din 2015.

„În ceea ce priveşte membrii Parlamentului, România se află într-un stadiu incipient de implementare a unor asemenea politici preventive. Acestea încep cu procesul legislativ, care trebuie să devină mai transparent şi să limiteze utilizarea procedurilor de urgenţă. Mai ales acum, când procesul de aderare la UE, care a presupus în mod inevitabil ajustări numeroase şi rapide, este finalizat. Nu există încă un cod de conduită iar regulile existente în materia cadourilor şi conflictelor de interese nu produc consecinţele dorite de restricţionare în aceste domenii (de exemplu, membrii Parlamentului pot accepta orice cadouri sau alte beneficii care nu sunt legate strict de evenimente de protocol)", se arată în raportul GRECO.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă