15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportOrganizatorii dezbaterii despre independenţa Justiţiei: "Dialogul este esenţa democraţiei"

Organizatorii dezbaterii despre independenţa Justiţiei: “Dialogul este esenţa democraţiei”

Asociația Procurorilor din România și Fundația Română pentru Democrație prin Drept, care au organizat recent o dezbatere despre independenţa Justiţiei, au dat publicităţii un comunicat în care explică prezenţa la acest eveniment a procurorului general adjunct Bogdan Licu. Redăm mai jos comunicatul integral primit la redacţie.

"Asociația Procurorilor din România și Fundația Română pentru Democrație prin Drept au constatat că în mass-media au apărut o serie de articole critice la adresa domnului Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al procurorului general.

Între faptele care i se impută este și participarea la Conferința din 06 octombrie 2016 organizată de Asociația Procurorilor din România și Fundația Română pentru Democrație prin Drept cu sprijinul Camerei Deputaților având tema „Independența justiției și relațiile cu Parlamentul și Guvernul – factor decisiv în funcționarea statului de drept”.

Conferința și-a propus să releve necesitatea unui dialog între autoritățile constituționale, Legislativ, Executiv, Justiție și sublinierea faptului că acestea nu pot funcționa în condiții de izolare absolută.

Discuțiile s-au purtat pe marginea Avizului nr. 1(2001) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), a Raportului Comisiei de la Veneția privind independența sistemului judiciar CDL-AD(2010)004, un nou cadru al Uniunii Europene pentru consolidarea statului de drept și alte documente europene aflate la mapa fiecărui participant.

Această conferință a fost considerată necesară în condițiile în care la începutul lunii septembrie 2016 asociațiile profesionale ale magistraților au lansat un Memorandum privind justiția cu privire la care Guvernul și Parlamentul nu s-au pronunțat.

La Conferință au participat președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, senatori, deputați, foști președinți ai Curții Constituționale, foști membrii ai Guvernului, cadre universitare, membrii ai asociațiilor profesionale ale magistraților, avocați, reprezentanți ai societății civile.

Din partea conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost desemnat să participe domnul Dimitrie Bogdan Licu, care a participat doar la prima parte a Conferinţei.

Nici organizatorii şi nici reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu își asumă pozițiile exprimate de participanți, deși, când a fost cazul, acestea au fost amendate de moderator.

„Chiar dacă nu sunt de acord cu interlocutorul meu – spunea regretatul Ion Rațiu – mă voi bate până la sânge pentru ca acesta să-și poată exprima liber opinia.”

Dialogul este esența democrației, iar democrația este antidotul dictaturii".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă