18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAlegerile locale vor avea loc în 5 iunie

Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie

UPDATE 17:00: Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie, a decis miercuri Guvernul. 

“Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfăşurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. 

Întrebat dacă se mai pot organiza alegeri locale în două tururi de scrutin, Suciu a precizat că, din acest punct de vedere, ”lucrurile sunt pe un anumit făgaş şi nu se mai pot întoarce”. “Dacă există alte elemente de constituţionalitate care pot întoarce, nu pot să comentez, dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin HG care stabilesc întregul calendar”, a adăugat Suciu. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora ziua alegerilor se stabileşte prin Hotărâre de Guvern cu cel puţin 75 de zile înaintea votării şi permite consilierilor locali, judeţeni şi primarilor aleşi în scrutinul electoral anterior să îşi încheie mandatele obţinute pentru o perioadă de patru ani. În cazurile de balotaj şi situaţiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică, 19 iunie. 

Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din 2016 este prevăzută suma de 350.663.000 lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat, menţionează sursa citată. 

În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale. 

Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat. 

Executivul a mai adoptat şi calendarul acţiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie, vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. 

Începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi primari. După perioada în care pot fi depuse contestaţiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7,00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7,00 şi se va încheia la ora 21,00. 

Printr-o altă hotărâre, Guvernul a aprobat numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aceasta urmând să se facă în mod similar cu numerotarea circumscripţiilor stabilită pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, adică în ordinea alfabetică a judeţelor (ex. Circumscripţia electorală nr. 1 – Alba, Circumscripţia electorală nr. 2 – Arad etc), ultima – Circumscripţia electorală nr. 42 fiind cea a municipiului Bucureşti. Un alt act normativ din pachetul adoptat stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire în cazul buletinului de vot. 

“Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi”, mai precizează Guvernul. 

De asemenea, Cabinetul Cioloş a adoptat şi o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se va constitui Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum şi ai Agerpres, Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Electrica, Societăţii Române de Televiziune, Societăţii Române de Radiodifuziune. 

Întreg pachetul legislativ privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie, data începerii perioadei electorale, arată Executivul.

UPDATE 11.10:  Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi stabilită data alegerilor locale şi a precizat că la reuniune va fi prezent şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, informează Agerpres.

“Astăzi o să adoptăm un pachet de hotărâri care pregătesc alegerile locale şi, inclusiv, o să stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă şi doamna preşedintă a AEP, pentru că sunt hotărâri de Guvern pregătite de AEP. Va trebui să lucrăm împreună cu AEP pentru a pregăti alegerile din acest an, pentru că de data aceasta Autoritatea are atribuţii suplimentare în acest sens”, a spus Cioloş. 

—–

Şase proiecte de hotărâri, care privesc organizarea alegerilor locale vor fi discutate, miercuri, în şedinţa de Guvern. Astfel, unul dintre proiecte vizează stabilirea datei de 5 iunie pentru desfăşurarea scrutinului, scrie Agerpres

Executivul va decide şi asupra calendarului acţiunilor din perioada electorală a alegerilor locale. 

Potrivit propunerii Autorităţii Electorale Permanente (AEP), cel târziu până la 22 martie, trebuie numerotate circumscripţiile electorale judeţene şi circumscripţia electorală a municipiului Bucureşti, iar până la 24 martie – cele din fiecare judeţ şi din fiecare sector al Capitalei. Până la 25 martie ar trebui adusă la cunoştinţă data şedinţei pentru tragerea la sorţi a judecătorilor în Biroul Electoral Central, care ar trebui să aibă loc pe 26 martie, iar o zi mai târziu să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. BEC ar trebui completat cel târziu până la 28 martie cu preşedintele şi vicepreşedinţii AEP, cu câte un reprezentant al partidelor politice, al organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au grup parlamentar propriu în cel puţin una din Camerele Parlamentului şi al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. 

Până pe 6 aprilie, partidele, alianţele şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să comunice semnele electorale către Biroul Electoral Central. Proiectul de hotărâre mai stipulează că cel târziu până la 12 aprilie trebuie comunicat de către AEP numărul de alegători rezultat din Registrul electoral şi din listele electorale complementare. Depunerea candidaturilor la alegerile locale va avea loc cel târziu până pe 26 aprilie. Candidaturile vor rămâne definitive la 4 mai. 

Campania electorală pentru acest scrutin va începe pe 7 mai şi se va încheia pe 4 iunie la ora 7,00. Buletinele de vot vor fi tipărite până pe data de 26 mai. Votul va începe pe 5 iunie, la ora 7,00, şi se va încheia la ora 21,00. 

Celelalte proiecte de hotărâre se referă la stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2016, a măsurilor tehnice necesare, la aprobarea modelelor şi a condiţiilor de tipărire a buletinelor de vot, la numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene şi a circumscripţiilor electorale ale municipiului Bucureşti. Acestea prevăd, conform propunerii AEP, numerotarea celor 42 de circumscripţii electorale, cheltuieli necesare pregătirii şi desfăşurării alegerilor locale în sumă de 11.218.000 de lei. 

Executivul va discuta, în şedinţa de miercuri, şi o notă privind descrierea procesului de acordare şi retragere a titlului de doctor. 

Alte proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului se referă la completarea art. 10 din HG 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, la modificarea anexei nr. 2 la HG 1486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă