18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportOUG prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi ANPIS, în atenţia CCR

OUG prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi ANPIS, în atenţia CCR

PNL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa Legii prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, informează Mediafax.

Ordonanţa 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativa fost adoptată, în 26 mai, de Senat.

Citeşte şi: Sindicaliștii dau în judecată Guvernul, pentru că a desființat Inspecția Muncii

Sesizarea de neconstituționalitate a fost semnată de 78 de deputați liberali care consideră că dispoziţiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstituţionale, potrivit comunicatului PNL remis Mediafax. 

“Prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar, în locul acestora, va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. Toate acestea fără a exista un aviz al Curții de Conturi, ca garanţie tehnică în luarea deciziilor politice. Desființarea Inspecției Muncii nu are caracter de urgență și, mai mult, în loc să îmbunătățească activitatea din domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței, o supune controlului guvernamental și schimbărilor politice”, se spune în sesizare.

Citeşte şi: Sindicaliștii acuză: Baronii vor decide când sunt deranjați de inspectorii de muncă. Poziția Inspecției Muncii privind comasarea cu ANPIS

În acest sens, PNL se adresează Curții Constituționale a României cu solicitarea de a constata că “dispoziţiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstituţionale”, menţionează deputaţii PNL.

În sesizare se arată că articolul 5 al OUG nr. 86/2014, încalcă “alin. (1), (4) şi (6) al Art. 115 din Constituţia României”, potrivit cărora delegarea legislativă către Guvern este permisă doar în domenii ce nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate “numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, neputând afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”.

Deputaţii PNL consideră că Guvernul nu a respectat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, prevăzut “în alin. (4) al Art. 1 din Constituţia României”, care spune că “Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”, încălcând și “alin. (2) al art. 117 din Constituţia României”, care spune că “Guvernul şi ministerele, cu avizul Curţii de Conturi, pot înfiinţa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaşte această competenţă”

“Așadar, în cazul OUG 86/2014, Guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie, fiind vorba de o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului”, se mai menţionează în document.

Ordonanţa de urgenţă 86/2014 prevede că se desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, care face obiectul unei moţiuni simple depuse de PNL.

Senatul a adoptat ordonanţa în 26 mai, după ce Camera Deputaţilor a adoptat-o tacit în 18 februarie. Atunci. deputaţii liberali au iniţiat o moţiune simplă pe acestă temă la adresa ministrului muncii Rovana Plumb, intitulată “PSD guvernează la negru, totul pentru PSD, nimic pentru cetăţeni”, care a fost respinsă.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă