10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO: Acordul pentru bugetul Apărării, semnat la Cotroceni

VIDEO: Acordul pentru bugetul Apărării, semnat la Cotroceni

Partidele politice semnează la Palatul Cotroceni acordul privind bugetul Apărării stabilit în cadrul consultărilor avute luni la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare.

Acordul se referă la asigurarea mijloacelor necesare Armatei pentru pregătire și programele de înzestrare cu tehnică modernă. Iohannis susţine că a obţinut consensul liderilor politici pentru ca bugetul MApN să atingă 2% din PIB începând cu anul 2017.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Mulțumesc partidelor că dau dovadă de maturitate în privința alocării a 2% din PIB pentru Apărare începând din 2017 și se angajează să mențină acest nivel cel puțin 10 ani.
  • Acesta este și un acord pentru dezvoltarea indutriei naționale de apărare
  • Dovedim astfel că România, membră a NATO, își înțelege bine atribuțiile. Suntem datori să mărim contribuția financiară pentru armată.
  • Parteneriatul strategic cu SUa si apartenența la NATO sunt coordonatele strategice ale politici externe ale României.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, anterior, că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

Citește și: Iohannis: România, partener de nădejde al NATO

”Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, spunea şeful statului.

Potrivit Mediafax, ceremonia din Sala Unirii de la Palatul Cotroceni a început cu intonarea imnului naţional.

Citește și: Iohannis: Armata este un furnizor de securitate

Acordul a fost semnat mai întâi de şeful statului, Klaus Iohannis, urmat de liderii partidelor parlamentare. Au semnat, astfel, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu şi prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele PP-DD, Simona Man.

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian nu a fost prezent la semnarea acestui acord.

Patidele politice care au participat pe data de 12 ianuarie la consultările cu președintele Klaus Iohannis sunt:

  • Partidul Naţional Liberal;
  • Uniunea Naţională pentru Progresul României;
  • Partidul Conservator;
  • Uniunea Democrată Maghiară din România;
  • Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale;
  • Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

La finalul consultărilor de luni, președintele Klaus Iohannis a spus că i-a cerut ministerului Apărării "să întocmească un program multianual de înzestrare, bazat pe nevoile reale ale Armatei, care să țină cont de provocările de securitate și de obligațiile noastre ca membru NATO”.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/922d7507c32164550a7808c7f2a45ee9/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă