20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportParadoxul de la CJ Constanța: Nicușor Constantinescu, repus în funcție, nu se...

Paradoxul de la CJ Constanța: Nicușor Constantinescu, repus în funcție, nu se poate apropia de consilieri

Situație paradoxală la Consiliul Județean Constanța. Instituția are un președinte ales, suspendat prin ordinul prefectului, dar despre care acum nu se știe dacă mai poate sau nu ocupa această funcție. Vorbim despre Nicușor Constantinescu. CJC mai are un președinte împuternicit de către consilieri să conducă instituția: Cristinel Dragomir, unul dintre ­vicepreședinți. La ședința de ­vineri, consilierii au votat prelungirea împuternicirii acestuia până la finalul anului 2014. 

Vid legislativ

Situația de la Consiliul Județean Cons­tanța este cauzată de un vid legislativ. Nicușor Constantinescu este, din punct de vedere legal, președintele insti­tuției. Curtea de Apel Constanța a decis, vineri, că acesta a redevenit președintele CJC, după ce fusese suspendat de prefect (acesta a emis ordinul în momentul în care Constantinescu a fost arestat preventiv).

Cu toate acestea, potrivit unei alte hotărâri a instanței, Constantinescu nu are voie nici să se apropie de instituție, nici de consilierii județeni și nici de subordonați. Interdicția este impusă într-unul dintre dosarele în care Cons­tantinescu este cercetat sub control judiciar. „Legea 215/2001 nu prevede ce se întâmplă când este o astfel de situaţie, pentru că, la momentul la care a fost dată, în 2001, nu exista măsura controlului judiciar.

Când s-a introdus, nu s-au modificat şi toate legile în vigoare care să cuprindă ce se întâmplă într-o situaţie de acest fel. Este o situaţie nemaiîntâlnită la nivel naţional”, a precizat Cristinel Dragomir. Acesta a precizat că nu a luat legătura cu Constantinescu nici măcar de ziua lui. Dragomir s-a făcut remarcat anul acesta după ce în presă a apărut o înregistrarea în care îl critica extrem de dur pe Constantinescu. Deși nu și-a asumat-o niciodată, a plecat în SUA să se împace cu el, la îndemnul lui Radu Mazăre. 

Va ataca motivarea

Cert este că Nicușor Constantinescu își dorește să se întoarcă la muncă, lucru confirmat de Radu Mazăre, săptămâna trecută. “Am fost să-i zic «La mulţi ani». Am mâncat o ciorbă, o sarma, o de-asta. Nu este dărâmat, este destul de tonic şi mi-a plăcut cum arată. E nerăbdător să se întoarcă la Consiliul Judeţean să-şi facă treburile”, a susţinut Mazăre.

Restricțiile impuse de Curtea de Apel

Potrivit deciziei Curţii de Apel Cons­tanţa, de cercetare a sa sub control judiciar, Nicuşor Constantinescu trebuie însă să respecte mai multe obligaţii, una dintre condiţii fiind să nu ia legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa. ”Pe timpul controlului judiciar, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel trebuie să respecte următoarele obligaţii: să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a luat măsura; (…) să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză, precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa, direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare, precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni”, se menţionează în soluţia dată vineri de magistraţi.   

Dosarele lui Constantinescu

Nicuşor Constantinescu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova pe 6 noiembrie, în baza unui mandat de arestare emis de Tribunalul Constanţa, în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal. De asemenea, el este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a admis, în 26 noiembrie, contestaţia la măsura arestării, dispusă iniţial şi în acest dosar.

Cele mai citite

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă