12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportParchetul General va ataca în instanță, în cursul zilei de vineri, OUG...

Parchetul General va ataca în instanță, în cursul zilei de vineri, OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, vineri, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că va ataca în instanță Ordonanța de Urgență prin care Guvernul modifică Codul penal și Codul de procedură penală.

„În cursul zilei de astăzi o vom ataca în instanţă. După cum se știe, există o anchetă în curs. Ancheta trebuie să se bazeze pe principiul imparțialității”, a declarat Augustin Lazăr, înainte de ședința CSM.

Într-o postare pe Facebook, Parchetul General transmite punctul de vedere al Procurorului General referitor la propunerile de modificare a codurilor penale: „Modificările care se vor aduce codurilor penale nu pot fi discreționare. Ele ar trebui să fie rezultatul unei viziuni unitare a unui corp de juriști de elită, iar România are juriști reputați!”, a precizat Augustin Lazăr.

La CSM a ajuns, vineri dimineața, și ministrul Justiției, Florin Iordache.

Joi, Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d teza finală din Constituţie şi respectiv art. 13 alin. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997 republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a anunţat Ministerul Public.

Tot joi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și legea grațierii.

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima au fost numiți secretari de stat, pe 16 ianuarie, în Ministerul Justiției, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Florin Iordache. Direcția Națională Anticorupție a informat, joi, că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.

„La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Într-un comunicat transmis presei, joi, Ministerul Justiţiei arăta: „Față de acest demers, Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”.


Procurorul general Augustin Lazăr anunță că la DNA există un dosar legat de OUG adoptate de Guvern. În 24 ianuarie, asociația Inițiativa România anunța că a depus un denunț penal împotriva lui Grindeanu și Iordache

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat faptul că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. Cererea a fost motivată, după reiese din declarația procurorului general, tocmai de implicarea celor doi magistrați în redactarea ordonanței de modificare a Codului Penal adoptată marți seara.


 Procurorul General, Augustin Lazăr: “DNA și DIICOT nu vor fi contopite într-un singur organism: Deranjează prin simplul fapt că-și fac treaba. SRI și DNA au un protocol legal, încheiat la Ministerul Public”. Ministerul Justiției infirmă contopirea

Procurorul General al României a explicat în fața jurnaliștilor, în dimineața zilei de joi, că există parteneriat între toate instituțiile statului, chiar și între DNA și SRI. Augustin Lazăr a explicat însă că protocolul între aceste două instituții, SRI și DNA, a fost făcut în cadrul Ministerului Public tocmai pentru a se evita tentative de fraudare.


 

AVERTISMENT. Procurorul general al României îl învață pe Avocatul Poporului cum să atace la CCR ordonanțele care modifică Codul Penal

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis spre analiză Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, indicându-i textele de lege pe care să le invoce. Ciorbea anunțase că nu va sesiza CCR deoarece ordonanța nu este în vigoare. Procurorul general Lazăr îi indică lui Ciorbea textele de lege și ce critici de neconstituționalitate poate invoca pentru a avea succes la CCR. 


 Procurorul general al României cere Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a secretarilor de stat Hăineală și Sima

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la elaborarea ordonanţelor.


 

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă