10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportTVR are un nou preşedinte - director general, după aproximativ două luni....

TVR are un nou preşedinte – director general, după aproximativ două luni. Irina Radu: Avem toate şansele să facem lucruri importante aici

UPDATE 16.35: Irina Radu, votată de Parlament pentru a ocupa funcția de conducere a TVR, consideră că în urma acestei decizii, televiziunea publică are „o conducere legitimă”, potrivit Agerpres.

„Vreau să vă asigur că voi depune toate eforturile pentru ca SRTv să redevină ce a fost: o televiziune respectată şi iubită de public”, a spus Irina Radu într-un mesaj transmis angajaţilor televiziunii publice. 

„Pentru a se întâmpla acest lucru, avem nevoie de încredere unii în alţii, de discernământ, de capacitatea de a alege adevărul de minciună şi manipulare şi de a pune televiziunea înaintea intereselor personale”, a adăugat Irina Radu. 

Noul preşedinte – director general al TVR a anunţat că de săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri cu toate colectivele şi structurile din SRTv pentru a prezenta situaţia şi intenţiile: „Dacă am reuşit noi, împreună, să trecem cu bine de ultimele şapte luni, cele mai grele din istoria instituţiei, este clar că avem toate şansele să facem lucruri importante aici”, a arătat ea. 

“Vor fi soluţii pentru viitorul nostru, viitor care, fără voi, colegii mei, cei mai serioşi, valoroşi şi talentaţi, nu ar avea sens”, a mai spus Irina Radu. 

UPDATE 11.48: Parlamentarii au admis propunerea de numire a Irinei Radu în funcţia de preşedinte – director general al SRTv, cu 304 voturi „pentru” şi opt „împotrivă”, potrivit Agerpres.

În sală au fost prezenţi 230 de deputaţi şi 82 de senatori. Cvorumul de şedinţă este de 271. 

UPDATE: Doar 281 din totalul de 541 de parlamentari participă, marți, la votul pentru alegerea preşedintelui – director general al SRTv, informează Agerpres.

„Încă de la Birourile permanente reunite grupurile parlamentare PNL s-au opus introducerii pe ordinea de zi a şedinţei comune a raportului Comisiilor de cultură referitoare la alegerea preşedintelui – director general al SRTv. Am considerat că este un abuz pe care îl face majoritatea PSD şi în acelaşi timp o încălcare flagrantă a legii. Am înaintat o contestare la CCR asupra hotărârii Parlamentului de numire a întregului Consiliu de Administraţie şi logic ar fi fost să se aştepte o hotărâre a CCR, apoi să se meargă la următoarele proceduri. Aţi anunţat că sunt prezenţi 281 de parlamentari, cvorumul de şedinţă este de 271 de parlamentari, de la PNL sunt 58, vom părăsi sala şi vă atrag atenţia că nu mai aveţi cvorum de şedinţă”, a spus liderul grupului deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu. 

La rândul său, deputatul PSD Marian Neacşu a menţionat că afirmaţia lui Nicolăescu „este inexactă”, că a existat cvorum pentru a începe şedinţa, iar în continuare „cvorumul va fi determinat de strigarea catalogului şi de votul cu bile”. 

——————

Camera Deputaților și Senatul se reunesc, marți, în ședință comună, pentru numirea preşedintelui-director general al TVR.

Comisiile de cultură ale Parlamentului au avizat-o pozitiv, luni, pe Irina Radu, petru șefia TVR. Pe de altă parte, propunerea Consiliului de Administrație al TVR, Monica Ghiurco, a primit aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare de cultură.

25 de senatori și deputați au votat pentru numirea Irinei Radu la șefia TVR. Ea nu a primit niciun vot „împotrivă”. 

Monica Giurco, însă, a primit 23 de voturi „împotrivă” și doar unul „pentru”. Ghiurco a reafirmat că se opune planului de insolvenţă şi a precizat că doreşte să se găsească o soluţie „mai puţin distructivă” pentru televiziunea naţională. 

La propunerea deputatului PSD Florin Pâslaru, cele două comisii au decis prin vot să le audieze pe Monica Ghiurco şi pe Irina Radu, chiar dacă CA al TRV a recomandat-o pe Ghiurco pentru această funcţie. 

„Încercăm de ceva timp să alegem un preşedinte – director general la SRTv şi ne tot blocăm. Toată presa e pe noi, toată societatea românească este atentă la ceea ce se întâmplă în comisii şi în Parlament. Având în vedere faptul că legea 41 spune, citez, ‘preşedintele Consiliului de Administraţie al SRTv se numeşte de către Parlament, în şedinţă comună, dintre membrii titulari ai consiliului la propunerea comisiilor de specialitate’, eu v-aş propune ca pe ordinea de zi să mai introducem un punct. Audiem cu prioritate nominalizarea celor de la CA, dar, având în vedere că au fost două persoane care s-au înscris pentru a prelua această funcţie, a doua persoană fiind Irina Radu, eu vă propun să audiem cele două persoane, cu prioritate pe doamna Ghiurco, după care, în funcţie de vot, să o audiem şi pe Irina Radu. Să mergem cu o propunere în plenul Parlamentului şi să rezolvăm această problemă. Audiem cele două persoane şi cine întruneşte mai multe voturi merge în plen”, a susţinut Pâslaru. 

Reprezentanţii PNL din cele două comisii s-au declarat împotriva acestei propuneri, având în vedere faptul că Monica Ghiurco a fost aleasă prin vot de către Consiliul de Administraţie al SRTv să ocupe această funcţie. 

„Din punctul nostru de vedere, al PNL, această audiere nu ar trebui să mai aibă loc pentru că după votul exprimat în plenul reunit data trecută doamna Ghiurco este preşedinte – director general al TVR, dacă comisia de numărare a voturilor ar fi făcut aplicarea dispoziţiilor art. 76 alin. 2 din Constituţie, care spune că pentru a adopta o hotărâre, cu excepţia celor prevăzute în mod expres în Constituţie, este necesar a fi întrunită majoritatea simplă de voturi, ceea ce s-a întâmplat. Reluarea audierii este o încălcare a Constituţiei”, a spus, la rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache. 

Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, deputatul liberal Gigel Ştirbu, a precizat că dacă se acceptă propunerea lui Pâslaru, „se deschide o cutie a Pandorei”. 

„Se creează un precedent şi, în funcţie de majorităţile conjuncturale, majorităţi politice care se pot schimba de la o săptămână la alta, de la o lună la alta, în această instituţie este foarte posibil să vedem peste o lună, atunci când raportul de activitate al Consiliului de Administraţie pe anul trecut va fi respins sau va fi admis, să vedem că acea majoritate conjuncturală poate să schimbe conducerea şi destinele acestei instituţii. În 22 de ani de când funcţionează legea 41/1994, indiferent de majoritatea care a guvernat această instituţie, nu s-a luat o astfel de decizie. În situaţia în care veţi supune la vot propunerea liderului grupului PSD, vă anunţăm că parlamentarii PNL din aceste comisii se retrag şi nu vor participa”, a subliniat Ştirbu. 

Propunerea lui Pâslaru a fost însă supusă votului şi adoptată de cele două comisii, iar liberalii au părăsit sala de şedinţe.

Monica Giurco a fost propusă de două ori la șefia TVR, de către CA al TVR. Noul CA al SRTv este alcătuit din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Ionica Stănciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Cristian Hadji-Culea, Raico Cornea, Monica Simona Ghiurco, Teodor Gabriel Giurgiu, Christel Ţopescu şi George Orbean. Membri supleanţi sunt: Elena Anca Dindirică, Smaranda Vornicu Shalit, Lucian Romaşcanu, Adriana – Silvia Mesesian, Cristian Vasile Petcu, Rostas-Peter Istvan, Savu Cătălin Cătană, George Bălăşoiu, Andrea-Julika Ghiţă, Cornel Mihalache, Luminiţa Velciu, Ana Maria Sandu.

Irina Radu a fost, pe rând, redactor-prezentator la TVR Iaşi, producător şi prezentator al Jurnalului TVR, redactor-şef la Ştiri, realizator emisiuni şi redactor-şef al Redacţiei Copii-Tineret. Totodată, ea a fost numită director interimar al TVR, în septembrie 2015. Între 1998 și 2002 a făcut parte și din Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române.

La începutul anului 2010, Irina Radu a preluat conducerea Intact Production, casa de producţii a trustului de media Intact, după ce, în august 2009, ea a părăsit funcţia de director de producţie al  televiziunii Kanal D, televiziunea trustului Dogan Media International, pentru a-şi deschide propria firmă de media.

Irina Radu a început colaborarea cu Kanal D odată cu intrarea postului operat de trustul turcesc Dogan Media International pe piaţa de televiziune din România, în octombrie 2006.

Licenţiată în Litere, Irina Radu a urmat mai multe cursuri de specializare (CODECS, Open University Business School: Managementul relaţiilor cu clienţii şi cumpărătorii, Managementul Resurselor Umane, Management general; California State University: Jurnalism şi Comunicare; Fundaţia Britanică Thomson: Jurnalism).

Irina Radu câştigat premiul APTR pentru emisiunea „Culise” (în 2000) şi pentru Cerbul de Aur 2003. În 2001 i-a fost decernat premiul World Vision pentru reportaj.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...
Ultima oră
Pe aceeași temă