20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportStrategia de Apărare, ADOPTATĂ, după un nou scandal în Parlament

Strategia de Apărare, ADOPTATĂ, după un nou scandal în Parlament

UPDATE 14.15: Strategia de Apărare a fost adoptată cu 281 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi  o abţinere, numărul necesar de voturi pentru adoptare fiind 278. La vot nu au participat parlamentarii ALDE, după ce Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei Naționale de Apărare.

UPDATE 14:05  Vasile Blaga, copreşedinte PNL: Strategia Naţională de Apărare consfiinţeşte încă o dată drumul nord-atlantic al României. Astfel, România reînnoieşte angajamentele pe care şi le-a luat în faţa partenerilor occidentali. 

UPDATE 13:43  Gabriel Oprea, prim-ministru interimar: Şedinţa de astăzi a plenului Parlament reprezintă un moment deosebit de important a ceea ce însemană prezentul şi viitorul României din punctul de vedere al strategiei. Guvernul României, în numele căruia vorbesc în calitate de prim ministru interimar, susţine strategia naţională de apărare pentru perioada 2015-21019. Acest document strategic a fost prezentat în şedinţa CSAT, a fost supus analizei specialiştilor, a făcut obiectul conbsultării cu liderii partidelor şi a fost aprobat de comsiiile de specialitate. Personal, am fost direct interesat ca de acest document strategic şi împreună cu Victor Ponta, am considerat că acest document nu trebuie să facă obiectul unor abordări politicianiste fiind vorba de intersul naţional.

UPDATE 13:36  A început citirea raportului Comisiilor de Apărare asupra documentului propus de Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 13:35  La şedinţa Plenului reunit sunt prezenţi doar 320 din cei 554 membri ai Parlamentului.

UPDATE 13:34  Gabriel Oprea, premierul interimar, a ajuns în Parlament, unde va prezenta poziţia Guvernului faţă de Strategia de Apărare propusă de preşedintele Iohannis.

UPDATE 13:32  Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor,  a anunţat, marţi, în plen, că dezbaterile din Parlament asupra Strategiei Naţionale de Apărare vor avea loc, cu toate că membrii comisiilor de politică externă nu au avut cvorum pentru a da un aviz, arătând că premierul interimar va fi prezent în Plen. “Am avut o consultare cu liderii grupurilor parlamentare. Comisiile de politică externă trebuiau să dea un aviz pe strategia naţională de apărare, avizul este consultativ astfel încât, conform regulamentul, noi suntem obligaţi să dezbatem astăzi strategia naţională de apărare. Conform ultimelor modificări nu avem nevoie, la începutul şedinţei, de cvorum, ci doar la vot, când se face proiectul de hotărâre ar trebui să fim jumătate plus unu“, a spus Zgonea.

UPDATE 13:23  Vasile Blaga, copreşedintele PNL, Vasile Blaga a declarat, marţi, că speră ca puterea să nu facă din strategia naţională un joc politicianist. Eu sper ca puterea să nu facă şi din strategia naţională de apărare, prezentată la timp de preşedintele Klaus Iohannis, un joc politicianist. Un prim semnal era de ieri. Ştiţi că întotdeauna votul pe strategie se dădea în ziua în care preşedintele o prezenta în Parlament. Dar, iată că au amânat inventind necesitatea unui raport consultativ din partea Comisiilor de politică externă, în condiţiile în care comisiile de specialitate deja făcuseră raportul“, a spus Blaga. De asemenea, liderul liberal a mai afirmat  că o şedinţă reunită nu poate fi schimbată, ordinea de zi decât de o şedinţă premergătorare a BPR sau de către plen, sper să le vină mintea la cap pentru că, dacă ne jucăm şi cu această strategie, lucrurile arată rău în ţară“.

UPDATE 13:15  Strategia Naţională de Apărare se va discuta şi vota astăzi. Aleşii au stabilit că lipsa avizului Comisiei de politică externă a Senatului cauuată de lipsa cvorumului nu poate constitui un impediment pentru ca Plenul reunit să poata lua în discuţie şi, evindet, vota Strategia Naţională de Apărare propusă de preşedintele Iohannis.

UPDATE 13:00  Petru Filip, preşedintele Comisie de politică externă a Senatului, a declarat că nu s-a reuşit să se dea un aviz la strategia naţională de apărare din cauza lipsei cvorumului. Filip a precizat că va informa conducerile Camerelor, fără să ceară amânarea votului în plen. El a spus că nu a avut timpul necesar să facă aceste amendamente întrucât a primit strategia abia joia trecută. Potrivit regulamentului, trebuia ca ambele comisii să se afle în cvorum, iar la comisia senatorială nu au fost suficienţi membri prezenţi, scrie Mediafax.

UPDATE 12:55  Vasile Blagacopreședintele PNL, a declarat că liberalii se vor prezenta la vot, dacă se va întruni cvorumul pentru adoptarea Strategiei Naționale de Apărare.

UPDATE 12:50  Gabriel Mutu, senator PSD, a propus ca membrii comisiilor să ceară Birourilor Permanente amânarea votului în plen pe motiv că cele două Comisii de politica externă nu au putut să dea un aviz strategiei, însă Petru Filip a aratat că, regulamentar, plenul poate da un vot şi fără avizul comisiilor de specialitate.

UPDATE 12:40  Vlad Nistor, deputatul PNL, a arătat că i se pare hilar că din cauza lipsei cvorumului se pune în pericol un document important pentru ţară şi că cine este împotriva acestui document, să voteze în plen “împotrivă“.

***

Sedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru votul asupra Strategiei Naţională de Apărare a Ţării propusă de preşedintele Klaus Iohannis a fost amânată. Documentul trebuia votat, marţi, la ora 13:00, informează Digi 24.

Senatorii şi deputaţii nu au venit la şedinţă pentru a da aviz documentului. Cei care sunt prezenţi au criticat proiectul şi spun că vor să îl retrimită Preşedinţiei pentru a fi modificat. Pesediştii din Comisia de politică externă din Senat au cerut amânarea votului deoarece, susţin ei, strategia ar trebui îmbunătățită. Se pare că deputaţii şi senatorii social-democraţi nu se vor prezenta la şedinţă, dacă aceasta va avea loc. Nici şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu vrea ca votul să fie dat în cursul zilei de marți și a cerut parlamentailor din grupul ALDE să nu voteze. Președintele ALDE a declarat, în urmă cu câteva zile, că Strategia are câteva formulări și direcții de acțiune care contravin Constituției. 

CITEŞTE ŞI  Preşedintele şi-a prezentat Strategia Naţională de Apărare. Iohannis i-a criticat pe parlamentarii care nu lasă Justiţia să-şi facă treaba

Luni, de la pupitrul Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis i-a criticat extrem de dur pe aleşi. “A avea o funcţie nu este un privilegiu personal”, le-a spus şeful statului senatorilor şi deputaţilor prezenţi. De asemenea, preşedintele le-a reamintit acestora că nu dau curs tuturor cererilor venite de la procurori. “Când vin în față dvs și spun că Parlamentul trebuie să lase Justiția să-și facă treaba, nu o fac în nume propriu. O fac în calitate de Președinte. Comportamentul fiecăruia dintre noi implică o țara întreagă, imaginea ei în Europa și în lume, iar fiecare gest are consecințe și impact publice“, le-a spus preşedintele Iohannis parlamentarilor.

 

 

 

 

Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă