12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportParlamentarii care au învârtit milioane de euro în acest mandat. Inculpatul Sebastian...

Parlamentarii care au învârtit milioane de euro în acest mandat. Inculpatul Sebastian Ghiţă îi bate pe toţi de departe. Condamnatul Sorin Roșca Stănescu e pe locul doi în topul parlamentarilor nababi

Un studiu publicat de Institutul pentru Politici Publice Bucureşti a analizat declaraţiile de avere ale parlamentarilor români, întocmind o listă a politicienilor care au învârtit milioane de euro în perioada 2012 – 2016. IPP subliniază că pentru alegători este foarte important să voteze viitori deputați și senatori integri, capabili să exercite principalul rol al unui parlamentar, constând în inițierea și susținerea de proiecte de lege şi nu în fapte de delapidare.

  • Transparența veniturilor – condiție pentru un mandat credibil ​

Conform documentelor analizate, în patru ani de mandat, parlamentarii au acordat împrumuturi în valoare totală de 47 milioane de euro, cele mai mari împrumuturi fiind făcute, în nume propriu, de deputatul Sebastian Ghiţă. Deputatul PSD a învârtit suma de 30 de milioane de euro, în timp ce, liberalul Marin Anton a împrumutat 1,8 milioane de euro, iar Elena Udrea a îmmprumutat în nume propriu 1,1 milioane de euro.

În ceea ce îi priveşte pe senatorii României care au acordat îrmpumuturi către persoane fizice şi juridice, topul este deschis de Sorin Roșca Stănescu (PNL) – 6 milioane de euro, fiind urmat de Attila Verestoy (UDMR) – 1,57 milioane de euro și liberalul Liviu Tomoioagă – 423.000 euro.

Potrivit aceluiaşi studiu, politicienii care au pierdut cel mai mult din conturi, în mandatul 2012 – 2016, sunt, în Camera Deputaţilor, Sebastian Ghiță (PSD) – 30 milioane de euro, deputatul social-democrat fiind urmat de Cristian Popescu (PNL) care a înregistrat pierderi de 2,7 milioane euro şi de Theodor Cătălin Nicolescu (PNL) cu pierderi de 1,5 milioane euro.

Politicienii care au acumulat cele mai multe active financiare, din diferite motive, în decursul actualului mandat sunt deputatul Ovidiu Ioan Dumitru (PPDD) – 882.709 euro şi senatorul Sorin Roșca Stănescu (PNL) – 250.000 euro. În Camera Deputaţilor, pe lista politicienilor care figurează cu cele mai multe active financiare se mai află şi  Ioan Adam (PSD) – 450.000 euro, dar și Alina Gorghiu (PNL) – 1,1 milioane euro – care s-a căsătorit pe parcursul acestui mandat. În Senat, clasamentul este întregit de Petru Filip (PSD) – 210.000 euro și Vasile Nistor (PC) – 182.000 euro.

  • Activitate politică

În ceea ce priveşte activitatea politică, cei mai activi politicieni din Camera Deputaţilor au fost Tudor Ciuhodaru (PSD) care a depus 170 de proiecte, din care opt au devenit legi, fiind urmat de Ion Melinte (independent) cu 145 de proiecte, din care 21 devenite legi și Petru Movilă (independent) cu 142 de proiecte legislative depuse, din care 10 au devenit legi.

În Senat, topul este dominat de Octavian Bumbu cu 226 de proiecte din care 30 devenite legi, fiind urmat de social-democrata de Doina Federovici cu 146 de proiecte, din care 36 devenite legi și Florian Coca (PSD) cu 119 de proiecte, din care 23 devenite legi.

Din perspectiva eficienței legislative (procentul de inițiative legislative devenite legi) s-au remarcat în acest mandat, în Camera Deputaților: Victor Ponta (PSD), Eduard Martin (PSD) și Rovana Plumb (PSD), iar în Senat, Gabriel Oprea (UNPR), Toni Greblă (PSD), Ilie Sârbu (PSD). Parlamentari cu 0 inițiative legislative în acest mandat: Sebastian Ghiță (PSD), Oana – Niculescu Mizil (PSD), Aurel Nechita (PSD).

Potrivit cifrelor publicate de IPP, Parlamentul din perioada 2012 – 2016 a fost cel mai slab din perioada post-decembristă, atât sub aspectul activității de legiferare în sine, cât și din perspectiva numeroaselor probleme de integritate/penale ale unor aleși. Actualul Parlament a ajuns la finalul mandatului cu 507 parlamentari, față de 588 câți au fost aleși la scrutinul din 2012. 15 % dintre aleșii uninominal în 2012 nu se mai regăsesc în Parlament din diferite motive, cei mai mulți datorită problemelor cu legea, fiind condamnați definitiv/urmăriți penal. 

Din actualul Legislativ au făcut parte 13 parlamentari condamnați definitiv, 16 arestați sau anchetați de DNA, 6 declarați incompatibili. 
PSD și PNL au pierdut, în acest mandat, un număr egal de parlamentari (74) prin schimbarea grupului/demisie/încetare de drept a mandatului.

Cei mai longevivi parlamentari, cu 7 mandate până în prezent, sunt Kerekes Karoly (UDMR), Marton Arpad (UDMR) și Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) la Camera Deputaților, iar la Senat: Marko Bela (UDMR) și Verestoy Attila (UDMR). Cu 6 mandate, senatorii: Crin Antonescu (PNL),  Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Varujan Vosganian (PNL), Cristian Dumitrescu (PSD), Vasile Nistor (PNL), Cristian Rădulescu (PNL).

Demersul IPP face parte din eforturile de conștientizare asupra importanței acordării unui vot responsabil la alegerile din 11 decembrie a.c. și vine în întâmpinarea nevoii de informare a electoratului.

 

 

Cele mai citite

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...
Ultima oră
Pe aceeași temă