13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportParlamentul, mobilizat împotriva lui Băsescu

Parlamentul, mobilizat împotriva lui Băsescu

Majoritatea parlamentară vrea o declarație a Legislativului privind demisia președintelui, după implicarea fratelui său în scandalul Bercea Mondial. UDMR se opune demersului, în schimb solicitarea va fi sprijinită de PNL.

Coaliția de guvernare încearcă să capitalizeze politic scandalul în care este implicat fratele președintelui, Mircea Băsescu. Potrivit propunerii lansate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu acceptul ­premierului Ponta, Parlamentul îi va cere ­printr-o declaraţie demisia de onoare lui Traian Băsescu. În plus, comisiile de resort vor analiza implicarea SRI și SPP în acest caz, solicitând celor două servicii să prezinte un raport privind vizitele lui Traian Băsescu la clanul Bercea.

O declarație a Legislativului pri­vind demisia nu are valoare juridică. Tăriceanu a negat, ieri, că majoritatea ar lua în calcul o a treia suspendare a președintelui Traian Băsescu. În proiectul de declarație este evocat faptul că, în 2012, Parlamentul l-a suspendat pe Traian Băsescu, iar 87% din românii care s-au prezentat la referendum s-au pronunțat pentru demitere. Textul merge pe aceeași linie, încercând să inducă ideea că, în ultimii doi ani, șeful statului ar fi încălcat legea fundamentală. În ceea ce privește scandalul din jurul lui Mircea Băsescu, șeful statului este acuzat că “avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt”, ceea ce a creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de preşedinte.

PNL vrea demisii la pachet

Declarația ar urma să fie adoptată într-o ședință comună programată pentru mâine. Deocamdată, inițiativa lui Ponta și Tăriceanu se lovește de rezervele UDMR. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a anunțat, ieri, după ședința coaliției de guvernare, că formațiunea sa va lua o decizie mâine dimineață, înainte de ședința plenului. El a adăugat că are reţineri în acest moment în legătură cu adoptarea unei astfel de declaraţii. “Nu ne jucăm cu astfel de solicitări. Eu pentru faptele fratelui preşedintelui nu pot să acuz preşedintele până când nu am ele­mentele necesare. În acest moment, nu există elementele necesare”, a explicat Kelemen. În schimb, PSD s-ar putea să primească o mână de ajutor din rândurile Opoziției. Conducerea centrală a PNL a lăsat votul la latitudinea parlamentarilor partidului. Șeful senatorilor liberali, Puiu Hașotti, a anunțat deja că liberalii din Sentat vor vota în favoarea declarației, dar vor cere și demisia lui Ponta pentru cazul Duicu. Anunțul a venit după ce PDL a afirmat că se opune demersului. ­Sprijinul PNL ar fi suficient pentru adoptarea declarației, chiar în absența unui vot din partea UDMR.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, ieri, că nu își va da demisia, afirmând că nu este vinovat pentru faptele fratelui său, dar își cere scuze românilor pentru arestarea acestuia. Preşedintele a afirmat că nu ia în considerare declaraţii ale Parlamentului în acest sens, menţionând că actuala majoritate este cea care a gestionat “marţea neagră” şi a respins vreo 10 cereri ale justiţiei legate de ­parlamentari. Șeful statului a explicat că nicio structură de informaţii a statului român nu l-a informat cu privire la relaţia Sandu Anghel-Mircea Băsescu.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă