2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportItalia ar putea recunoaște Palestina ca stat

Italia ar putea recunoaște Palestina ca stat

Camera inferioară a Parlamentului italin a adoptat vineri o moţiune, cu caracter neconstrângător, prin care îndeamnă Guvernul italian să recunoască Palestina ca stat, în urma unui val de voturi simbolice similare, în ultima perioadă, în parlamente europene, informează Mediafax.

Moţiunea a fost adoptată cu voturile Partidului Democrat (centru-dreapta, la putere) al premierului Matteo Renzi. Înainte de vot, ministrul de Externe Paolo Gentiloni le-a spus deputaţilor că susţine această moţiune, relatează DPA în pagina electronică.

Rezoluţia îndeamnă Guvernul "să recunoască Palestina ca stat democrat şi suveran între frontierele din 1967, cu capitala comună (cu Israelul) la Ierusalim şi ţinând cont de îngrijorările şi interesele legitime ale Israelului".

Camera Deputaţilor a adoptat şi o adoua moţiune, prin care îndeamnă mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi partidul secular Fatah, aflat la putere în Cisiordania, să ajungă la un acord asupra recunoaşterii Israelului şi renunţării la violenţă, "creând (astfel) condiţiile recunoaşterii statului palestinian".

Parlamentele Marii Britanii, Spaniei, Franţei, Irlandei şi Belgiei au votat deja pentru recunoaşterea Palestinei ca stat.

Guvernul Suediei a făcut însă un pas înainte şi a recunoscut, în octombrie, existenţa statului Palestina.

Parlamentul European (PE) a adoptat în decembrie "principiul recunoaşterii unui stat palestinian".

Până în prezent, 135 de ţări, inclusiv România, au recunoscut Palestina ca stat suveran.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă