12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportUPDATE. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta a picat

UPDATE. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta a picat

UPDATE. Victor Ponta: Eu am vrut să reduc expunerea. Este o situație jenantă. Nu mi l-am imaginat niciodată pe Antonescu așa de bine coordonat de Blaga și Udrea. Au semnat moțiunea 321 de parlamentari și au votat 176. 

„Au fost trei momente jenante. Primul este că moțiunea a fost semnată de Udrea, Blaga alături de Antonescu. Al doilea moment jenant a fost că vorbește Sorin Roșca Stănescu. Iar al treilea, faptul că au semnat moțiunea 231 de parlamentari și au votat 176. Să pierzi 60 de parlamentari în două săptămâni este un masochism politic. Dacă se face o moțiune, să fie despre activitatea Guvernului, nu în campanie. Am asigurat cvorumul, altfel nici nu puteau să-și sprijine moțiunea”, a spus Victor Ponta. 

 

UPDATE.  Moţiunea de cenzură a opoziţiei nu a întrunit numărul necesar de voturi, pentru a fi adoptată, înregistrându-se 176 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi "pentru". 

UPDATE. Premierul Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un "episod oarecum jenant" în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri sau unui "liberal la Securitate", notează Mediafax.

"În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu. Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi", a spus Ponta parlamentarilor, în plen, ca răspuns la criticile formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.

UPDATE. Liderul PNL Crin Antonescu l-a criticat, luni, în plen, pe premierul Victor Ponta pentru faptul că nu a răspuns moţiunii de cenzură, spunându-i: ”Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr”.

Antonescu a criticat faptul că premierul Victor Ponta a răspuns moţiunii de cenzură doar că ea a fost introdusă în campania electorală şi, având în vedere că aceasta s-a terminat, trebuie să se întoarcă la treabă.

Liderul PNL a arătat că Victor Ponta nu a fost prezent nici la citirea moţiunii de cenzură în plen.

„Dumneavoastră, ostenit şi, recunoaşteţi, un pic mai trist decât ieri seară, poate sunteţi obosit după campania electorală, dar nu este un motiv să expediaţi un demers fundamental al democraţiei parlamnetare cum este moţiunea de cenzură cu propoziţia pe care aţi enunțat-o aici”, i-a spus Antonescu lui Ponta.

El a arătat că premierul avea obligaţia să răspundă moţiunii cu argumente, dar că a expediat, pentru prima dată în istoria Parlamentului, acest demers, ceea ce înseamnă că „batjocoreşte instituţia Parlamentului şi cetăţenii”.

UPDATE. Ponta, la ședința unde se votează moțiunea: ”Să trecem cu toții la treabă!”. Antonescu: ”Ponta nu se oprește niciodată din campanie”. Antonescu i-a mai spus lui Ponta că poate este obosit din cauza campanei, însă că acesta nu este un motiv să expedieze moțiunea de cenzură.

—-

Premierul Victor Ponta a răspuns în doar 20 de secunde moţiunii de cenzură iniţiată de PNL la adresa Guvernului, spunând că aceasta a fost introdusă ca un element de campanie electorală, dar campania s-a încheiat, românii au votat şi trebuie "să ne întoarcem toţi la treabă"

"Depunerea unei moţiuni de cenzură este, în mod constituţional, legată de activitatea Guvernului. Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă", a spus Ponta, în plenul Parlamentului, fără alte comentarii.

Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", şedinţa debutând cu prezentarea textului depus de opoziţie, de către liberalul Eugen Nicolăescu.

În timpul citirii moţiunii, Ponta a ieşit din sală spunând că este citit din nou textul moţiunii şi că "durează o oră".

Am ieşit din sală pentru că se citeşte din nou textul moţiunii şi durează o oră", a spus Ponta.

El a intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Înainte de a începe să citească moţiunea, Zgonea i-a cerut lui Nicolăescu să prezinte o "sinteză", deoarece textul a fost citit integral săptămâna trecută.

Textul moţiunii a fost citit şi joi de către Nicolăescu, în lipsa lui Ponta.

Reprezentanţii partidelor au la dispoziţie pentru dezbateri 96 de minute, iar Guvernul 60 de minute.

Moţiunea de cenzură este intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" şi este semnat de 231 de parlamentari PNL, PDL, PMP şi PPDD. Niciun parlamnetar nu şi-a retras semnătura de pe moţiune.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.

Parlamentul dezbate și votează, luni, moțiunea de cenzură "Opriți Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupției, demagogiei și minciunii", inițiată de PNL.

Dezbaterile vor începe la ora 16.00.

Moțiunea a fost prezentată joi în plenul comun, iar textul acesteia a fost inițiat de parlamentarii PNL și semnat de 214 senatori și deputați, dintre care 140 ai PNL, restul fiind afiliați PDL, Forța Civică, PP-DD și un senator independent.

Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură are nevoie de jumătate plus unu din numărul total al voturilor parlamentarilor, adică 287 de voturi pentru.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, spune că "este greu de crezut că va cădea Guvernul" în urma moţiunii de cenzură.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă