19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportPartidele țin cu dinții de primarii condamnați penal

Partidele țin cu dinții de primarii condamnați penal

Mai mulți edili care au probleme mari cu legea vor fi susținuți pentru alegerile locale de anul viitor.

Partidele se pregătesc de pe acum să-și anunțe candidații pentru alegerile locale din 2016. Surpriza (dacă o putem numi totuși o surpriză) este că vor fi susținute persoane care au probleme cu legea. Printre ele, primari în funcție care au fost condamnați penal la închisoare. Cu suspendarea executării pedepsei, e drept, dar condamnați definitiv și irevocabil. Cu toate acestea, șefii de partide nu renunță la ei.

Trei dintr-o lovitură

Prefectul Constanței, Ion Constantin, a decis, la începutul săptămânii, să emită ordinul de suspendare din funcție pentru trei primari. Este vorba despre Constantin Micu (Tuzla), Dumitru Dedu (Mircea Vodă) și Gheor­ghe Chirciu (Oltina). Aceștia au fost condamnați definitiv în urmă cu trei ani. Decizia prefectului pare tardivă, dar acesta se apără spunând că legea nu era clară. Statutul aleșilor locali spunea că primarii condamnați definitiv la o pedeapsă privativă de libertate își pierd mandatul, dar nu era precizat cu exactitate ce se întâmplă în cazul suspendării condiționate a pedepsei. În iunie anul acesta însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie prin care a stabilit că toți primarii condamnați la închisoare, fie ea cu suspendare sau cu executare, își pierd mandatul.

Lista celor trei va fi completată peste câteva zile de Nicolae Anghel, primarul din Castelul, condamnat și acesta. A scăpat deocamdată numai pentru că secretarul primăriei este în concediu și nu a trimis, astfel, hârtiile necesare Prefecturii Constanța.

Amintim că primarul Constantin Micu (PSD), a fost condamnat, în 2013, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru delapidare, după ce s-a folosit de cardurile Primăriei pentru a cumpăra combustibil pentru autoturisme ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale, Gheorghe Chirciu (PNL), a fost condamnat la 2 luni de închisoare cu suspendare pentru uz de armă letală fără a avea dreptul, după ce a tras cu arma de vânătoare pe o miriște, Dumitru Dedu (PSD), a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals pentru că a falsificat documente necesare pentru a obține fonduri europene, iar Nicolae Anghel (UNPR) a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pentru că a refuzat să elibereze, în condiții legale, mai multe titluri de proprietate. 

Susținuți de partide

În ciuda condamnărilor penale și a ordinelor de încetare a mandatelor, șefii de partide nu renunță la primari. Secretarul executiv al Organizației Județene Constanța a PSD, Cristinel Dragomir, a declarat că, pentru alegerile locale viitoare, PSD îl va susține la Tuzla tot pe primarul Micu. La Mircea Vodă, actualul primar nu va mai fi susținut din simplul fapt că nu dorește să candideze. Și președintele organizației județene a PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, îl susține pe primarul liberal condamnat.

Dragomir a emis un comunicat de presă, înainte de ordinul prefectului, în care preciza că ”nu se poate constata încetarea mandatului de primar, deoarece nu a intervenit un impediment obiectiv în exercitarea funcţiei de către acesta” și că ”dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 nu se aplică în cazul condamnării la pedeapsa închisorii, având ca formă de executare suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

„Filiala PNL Constanţa îl susţine pe domnul primar Chirciu, acesta fiind unul dintre primarii liberali cu rezultate foarte bune la nivelul judeţului”, a mai spus șeful liberalilor. În județul Constanța, și alți primari în funcție au probleme cu legea. Unul dintre ei este Nicolae Matei, din Năvodari. Acesta nu și-a anunțat până acum intenția de a candida pentru un nou mandat. 

Cele mai citite

Dispute pe salariu minim european. PSD anunță că se majorează din vară, PNL ar vrea discuții cu companiile

Implementarea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă PSD promite să realizeze această majorare de la 1 iulie, în timp ce...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă