11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPDL si PSD vor guverna fara UDMR

PDL si PSD vor guverna fara UDMR

Liderii PDL si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana, au semnat, duminica seara, la Palatul Parlamentului, Pactul pentru Romania, document care consfinteste acordul politic dintre cele doua formatiuni pentru constituirea unei majoritati in viitoarea formula de guvernare.

Documentul a fost aprobat de conducerile ambelor partide,  iar PSD si PD-L au stabilit ca vor guverna fara Uniunea Democrata Maghiara din Romania.

Acordul cu PD-L a fost aprobat duminica dimineata, de conducerea PSD, intr-o sedinta informala a Biroului Permanent National al partidului, urmand ca miercuri, 17 decembrie, sa fie convocata reuniunea Comitetului Executiv National, care va aproba si nominalizarile pentru functiile de ministri din partea social-democratilor, informeaza Agerpres.

La finalul unei ultime runde de consultari PSD-PD-L, care a avut loc sambata seara, presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, a calificat acest acord ca fiind un pas istoric intre doua formatiuni care, pana mai ieri, pareau ireconciliabile.

"Suntem in pragul semnarii unui document istoric pentru Romania, intre doua forte care, pana mai ieri, pareau ireconciliabile (…). In centrul discutiilor noastre sta Parteneriatul pentru Romania – o expresie a ceea ce au mai bun PSD si PD-L, acesta fiind un document la care au contribuit cei mai buni specialisti", a spus Geoana, subliniind ca acesta este un prim mandat indeplinit pentru alegatorii PSDsPC – acela de a veghea in perioada de criza, pentru ca aceasta sa nu fie suportata de categoriile de populatie cele mai defavorizate.

Al doilea mandat dus la bun sfarsit, a aratat Mircea Geoana, este legat de o formula de guvernare strict intre PSD si PD-L. "Acest acord, ca in viitorul guvern sa nu fie reprezentat UDMR, nu reprezinta o atitudine impotriva acestei minoritati. Am mai spus ca, atunci cand ai o mare coalitie intre doua forte cu peste 70%, nu mai este nevoie, din punct de vedere democratic, sa ai un al treilea jucator in guvern; este, cred, firesc si rezultatele obtinute astazi, de a nu avea reprezentarea UDMR, reflecta si un sistem de paritate", a spus liderul PSD.

Presedintele PD-L, Emil Boc a anuntat, la randul sau, ca reprezentarea politica in viitorul guvern va fi PSD – PD-L, in conditiile in care fiecare partid a ramas in mandat si in cuvantul avut.

Potrivit lui Emil Boc, in cadrul Parteneriatului pentru Romania s-a convenit asupra a 25 de principii, care vor sta la baza documentului, intre acestea aflandu-se mentinerea locurilor de munca existente, mentinerea si cresterii puterii de cumparare si independenta justitiei.

"Duminica, vom semna Parteneriatul pentru Romania si, dupa ce impreuna cu primul-ministru si in prezenta lui exclusiva, se va discuta potentiala formula de guvern – cate ministere vom avea in structura cabinetului, vom discuta impartirea unor portofolii", a declarat liderul PD-L, sambata seara, la finalul unei noi runde de negocieri cu social-democratii.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă