8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPe cine a propus Ponta șef peste Buget

Pe cine a propus Ponta șef peste Buget

Senatorul PSD Darius Vâlcov este propunerea premierului Victor Ponta pentru postul de ministru delegat pentru Buget. Pentru a deveni ministru, Vâlcov mai are nevoie de acceptul președintelui Traian Băsescu, care nu îl poate refuza.

Darius Vâlcov este preşedinte al Comisiei pentru administrație publică şi organizarea teritoriului din Senat.

El este doctor în economie, după studii la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Vâlcov este soțul Laviniei Șandru, fost președinte PIN, în prezent realizator TV. Naşul de cununie al celor doi este fostul consilier politic Cozmin Guşă.  Este  membru PSD doar de doi ani de zile. El a intrat în politică în 2002, ca membru PD, câștigând în 2004 Primăria municipiului Slatina, la aceea vreme un fief PSD. Vâlcov a fost primar până în 2012, iar între 2007 și 2012 a condus filiala PDL Olt. În 2012, a trecut la PSD și a fost ales senator din partea USL.

Nominalizarea a fost trimisă la Palatul Cotroceni, iar președintele Traian Băsescu este, practic, obligat să o semneze. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, șeful statului poate refuza, o singură dată, motivat, nominalizarea pentru un minister. În acest caz, președintele și-a exercitat deja acest drept, respingând prima propunere a lui Victor Ponta. Inițial, pentru această funcție a fost propus deputatul PSD Claudiu Manda, preşedinte al PSD Dolj şi vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanțe. Traian Băsescu și-a motivat decizia prin faptul că Manda nu este potrivit pentru funcția de ministru al Bugetului, deoarece experiența sa cea mai complexă este legată de funcția de director la Casa studenților Craiova, unde singurul calcul economic e valoarea biletelor rupte.

Premierul a promis o surpriză

Premierul Ponta declarase, săptămâna trecută, că noile propuneri pentru funcțiile de miniştri ai Culturii şi Bugetului vor fi făcute la sfârşitul lunii august, el adăugând că se gândeşte să-i facă „o surpriză plăcută“ şefului statului, Traian Băsescu, întrucât nu mai poate refuza nominalizările. Postul de ministru delegat pentru Buget, ocupat în prezent de Liviu Voinea, va fi vacantat deoarece actualul titular urmează să ocupe un post de viceguvernator la Banca Națională.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta nu a primit încă o propunere din partea UDMR pentru postul de ministru al Culturii, astfel că atribuțiile de ministru sunt exercitate deocamdată tot de către liderul Uniunii, Kelemen Hunor. În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a anunțat că a respins propunerea ca senatorul UDMR Rozalia Biro să ocupe portofoliul Culturii, cu mențiunea că este o propunere necorespunzătoare funcției. „Oricând în timpul mandatului meu prim-ministrul o va propune pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Transporturilor, adică ministere care sunt legate de experiența în administrație, vă asigur că nu voi ezita s-o numesc pe doamna Rozalia Biro într-o astfel de funcție. Dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române consider că este un lucru esențial. Cunoaşterea deplină a limbii române“, a spus Băsescu.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă