12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPensii de serviciu pentru diplomați. Care sunt condițiile

Pensii de serviciu pentru diplomați. Care sunt condițiile

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 277 voturi ”pentru”, 15 abțineri și două voturi ”împotrivă”, legea privind acordarea pensiei de serviciu pentru diplomaţi, informează Mediafax.

“Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 18 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima lună de activitate în administraţia centrală a MAE înainte de data pensionării”, se arată în lege.

Citește și: Senatorii au aprobat legea privind pensiile funcționarilor publici

De această pensie beneficiază şi membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime între 15 şi 18 ani, în aceste cazuri cunatumul pensiei urmând să fie mişcorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.

Persoanele care îndeplinesc condiţia de vechime vor beneficia de pensia de serviciu chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie. În această situaţie, pensia se stabileşte în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază lunar corespunzător încadrării în funcţia de execuţie avută la data încetării activităţii în administraţia centrală a MAE, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile. De această prevedere beneficiază doar persoanele care şi-au încetat raporturile juridice de muncă cu MAE din motive neimputabile lor.

De pensia de serviciu vor beneficia şi cei pensionaţi anterior intrării în vigoare a acestei legi.

Membrii Corpului diplomatic şi consular pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public.

Perioadele în care, pe durata angajării în MAE sau în Departamentul de Comerţ Exterior, persoanele au avut raporturile de muncă întrerupte, cu acordul angajatorului, pentru cursuri, stagii de practică sau specializare, se consideră vechime în cadrul celor două instituţii.

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul de lege a fost adoptat, luni, de Senat.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă