10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPensii speciale: portițe pentru corupți

Pensii speciale: portițe pentru corupți

Parlamentarii incompatibili vor putea să încaseze pensii speciale, a decis, ieri, Comisia pentru statut, care a discutat cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

După vot, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că parlamentarii coaliției vor cere retrimiterea proiectului la comisie, punctând, astfel, la capitolul imagine, prin poziționarea împotriva unei legi controversate.  Preşedintele Comisiei de statut Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) a explicat că prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari au rămas cele iniţiale.

Pensionarii vor primi 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.  Membrii comisiei au mai stabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, a mai spus Duvăz. Acest articol le va permite să aibă acces la pensii celor care au săvârșit  fapte de corupție, dar nu în calitate parlamentari. Mai mult, cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece “este vorba de o situație administrativă, şi nu de corupţie”, după cum a explicat Duvăz.

Amendamentele coaliției

Chiar dacă Duvăz a susținut că  raportul comisiei este finalizat, liderul PSD, Liviu Dragnea,  a anunţat, ieri, că  parlamentarii coaliţiei vor cere retrimiterea legii privind pensiile aleşilor la comisii, pentru modificări mai ample decât cele cerute de ­Klaus Iohannis, care, deşi sunt “de bun-simţ”, nu sunt suficiente.

Dragnea a spus că, printre prevederile care vor fi modificate, se vor afla şi cele privind durata minimă petrecută în Parlament de un senator sau deputat pentru a putea beneficia de pensia specială. Astfel, doar cei care au încheiat un mandat întreg vor putea primi această pensie, faţă de actuala prevedere, care vorbeşte despre un minimum de șase luni în mandat.

„Mai mult, Dragnea a cerut şi eliminarea posibilităţii ca un parlamentar în funcţie să primească pensie specială, deși acest articol fusese deja anulat de comisie. „Trebuie să aibă o formă foarte apropiată, poate până la identitate, cu modelul de la Parlamentul European. Fiecare prevedere din această lege trebuie judecată ţinând cont şi de părerea populaţiei şi de bun-simţ”, a comentat Dragnea.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă