9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPensii speciale și pentru baronii locali

Pensii speciale și pentru baronii locali

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor beneficia de pensii speciale, dacă Parlamentul va vota un proiect de lege în acest sens.

Șansele de aprobare sunt destul de mari, pentru că inițiativa este semnată de 30 de senatori și deputați din toate partidele politice. Cei mai mulți – 15 – provin de la PSD, dar propunerea a fost însușită și de parlamentari UNPR, PNL sau UDMR.

Proiectul prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, la îndeplinirea limitei de vârstă. Sistemul de calcul este același ca în cazul pensiilor parlamentarilor, votate, recent, de Legislativ: pensia va fi calculată ca produs al lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară a unui lider local. Sumele pot varia de la câteva sute de lei, pentru primarii de comună cu un singur mandat și pot ajunge la peste 4.000 de lei pentru primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care are deja două mandate. Potrivit grilei de salarizare a aleșilor locali, primarul general al Capitalei are cea mai mare indemnizație, fiind urmat de președinții consiliilor județene.  Cei care au avut mai mult de trei mandate, vor avea aceeași pensie, neacordându-se sporuri pentru cei care au patru sau cinci mandate. Pensiile vor fi actualizate ori de câte ori se majorează salariile aleșilor locali aflați în funcții. Indemnizația specială se cumulează cu pensia stabilită prin sistemul public.

Nota de plată, un mister

Inițatorii au extins aria de aplicare a proiectului, prevăzând că se va aplica și aleșilor locali care au ocupat res­pectivele funcții „înainte de intrarea în vigoare a legii“. Nu vor primi pensii speciale cei care au deținut funcțiile mai puțin de doi ani de zile sau care au fost condamnați defintiv pentru corupție.

Parlamentarii consideră că aleșii locali merită răsplătiți pentru că s-ar fi sacrificat pentru comunitate. 

 „Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, renunţând astfel la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale“, se menționează în expunerea de motive. Aleșii locali ar fi feriți, în acest fel, de grijile bătrâneții. „Primarii și președinții de consilii județene au o indemnizație, dar, în această perioadă nu contribuie la fondul de pensii. Când vor ieși la pensie, pensia va fi mai mică, pentru că nu a contribuit în perioada cât a fost ales local“, afirmă Ion Bălan (PSD), unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Pe de altă parte, autorii recunosc că nu au stabilit impactul bugetar al acestei măsuri, deși legislația în vigoare prevede că orice act normativ trebuie însoțit de indicarea sursei de finanțare. Însă, inițiatorii s-au rezumat să menționeze că banii vor fi suportați de bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale. „Nu am putut face o estimare a cheltuielilor, o parte dintre colegi lucrează la un astfel de model pe care s-ar putea să-l prezentăm în momentul dezbaterilor“, a explicat Ion Bălan.

Alte privilegii

Inițiativa legislativă a fost depusă după ce asociațiile primarilor de comune și orașe s-au adresat Parlamentului solicitând să aibă aceleași drepturi ca senatorii și deputații. Recent, Legislativul a adoptat o lege pe baza căreia parlamentarii vor avea pensii speciale, care vor varia între 1.500 și 4.600 de lei, în funcție de numărul de mandate. Mai mult, recent, a fost depusă o altă inițiativă potrivit căreia activitatea parlamentarilor în comisiile de specialitate va fi considerată vechime în muncă, având ca efect creșterea pensiilor obișnuite.

Lista deciziilor pe care politicienii le-au luat în beneficiul propriu nu se oprește aici. Miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care a majorat substanțial salariile a 68 de demnitari, printre care președintele, primul-ministru, miniștrii, președinții celor două Camere. Și această decizie a relevat faptul că politicienii consideră că au dreptul la un regim privilegiat față de restul bugetarilor. În România, este în vigoare Ordonanța de urgență 83/2014, potrivit căreia în 2015 toți bugetarii vor avea aceleași salarii din 2014, dacă lucrează în aceleași condiții de activitate. Prin ordonanța aprobată miercuri, guvernul a introdus o excepție de la legea-cadru, prin care cei 68 de demnitari vor avea salarii dublate, deși, în mod evident, condițiile în care aceștia lucrează nu s-au schimbat.   

”Personal, mi se pare o mare măgărie ca un premier în funcţiune, în ultima zi, să dea o asemenea Ordonanţă de Urgenţă! Putea să aibă răbdare, până când, aşa cum a promis ministrul Muncii, se va ieşi cu un proiect care să revadă întregul sistem de salarizare pentru sectorul public din România.“- Theodor Stolojan, europarlamentar PNL

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă