23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportUPDATE: Pensiile speciale pentru militari, aprobate de Guvern

UPDATE: Pensiile speciale pentru militari, aprobate de Guvern

UPDATE: Pensiile speciale pentru militari au fost aprobate și urmează să fie trimise către Parlament.

———–

Proiectul de lege privind pensiile militare de stat va fi dezbătut, miercuri, în cadrul ședinței săptămânale de Guvern, conform unui comunicat de presă remis de MAI.

Astfel, obiectivul principal al acestui proiect legislativ a fost acela de a reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, în considerarea statutului special al militarilor, al soldaților și gradaților profesioniști, polițiștilor și a celorlalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, informează sursa citată.

Vor fi acordate pensii militare de stat și pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu. Menționăm că în urma adoptării de către Parlament a inițiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, această categorie profesională beneficiază în prezent de posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 55 de ani”, explică sursa citată.

Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii, polițiștii și funcționarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militară de serviciu sunt cele legate de vârstă și vechime în serviciu.

Vârsta de pensionare este prevăzută de legislația actuală și va crește, gradual la 60 de ani, până în anul 2030, mai arată sursa citată.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare în funcție de condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea angajatul, dar nu mai puțin de vârsta de 45 de ani.

”Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu și care sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, ori ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militar”, transmite MAI.

 Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, că proiectul privint pensiile speciale va fi semnat și va fi trimis la Parlament.

”Doar îndreptam greșelile pe care le-am facut în trecut, stabilim un sistem foarte clar pentru cel care își desfăsoară activitatea în domeniul militar”, a precizat Ponta.

El a precizat că momentul semnării acestui proiect de lege nu este unul întâmplător, mai ales în condițiile în care joi este Sfântul Gheorghe, ziua Forțelor Terestre.

De asemenea, în cadrul ședinței de Guvern Ponta a precizat că românii care au călătorit deja în SUA sau Canada, nu vor mai avea nevoie de alte vize.

Citește și: Românii care au călătorit în Canada și SUA nu trebuie să mai aplice pentru alte vize

În cadrul ședinței săptămânale de Guvern a fost dezbătut și proiectul de lege privind rivind planificarea apărării, precum și proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, semnat la Nicosia, la 31 octombrie 2014.

 

<![CDATA[<![CDATA[www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/flowplayer';document.write('’ + ‘ript>’);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(” + ‘ript>’);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/a15e9be2b418869fc3858c8b71caf69e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));]]]]>]]>

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă