10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAviz POZITIV pentru proiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ce modificări au fost...

Aviz POZITIV pentru proiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ce modificări au fost aduse proiectului

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a primit aviz favorabil, marți, cu majoritate de voturi din partea comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului, informează Agerpres

“Comisia pentru Statut a votat cu majoritate de voturi raport de adoptare, cu modificări”, a declarat Marton Arpad.

Deputatul a adăugat că nu a fost modificat cuantumul, acesta rămânând conform proiectului de lege.

Citește și: PNL spune că NU vrea pensii speciale pentru parlamentari. 23 de liberali AU SEMNAT proiectul de lege

Potrivit unor surse parlamentare, în proiect, comisia a introdus un amendament care prevede că, în cazul în care sunt condamnați penal, parlamentarii își vor pierde pensia specială.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere plenului celor două Camere.

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături pentru susținerea lui atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.

Potrivit inițiativei, care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

“Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.

Citește și: Parlamentarii își pregătesc pensii speciale

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai prevede textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

 

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă