13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPensiile speciale, legate de performanța Parlamentului

Pensiile speciale, legate de performanța Parlamentului

 

Proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus ieri la Camera Deputaților, fiind semnat de 255 de deputați și senatori, din toate partidele politice, inclusiv zeci de parlamentari ai Opoziției.

Dacă proiectul va fi votat, parlamentarii vor primi pensii speciale între 1.500 și 4.000 de lei, în funcție de vechimea în Legislativ. De menționat că res­pectivele indemnizații vor putea fi cumulate cu pensia obișnuită, obținută de parlamentari pentru activitatea în profesia lor.

Motivele pentru care parlamentarii cer aceste indemnizații suplimentare pentru limită de vârstă sunt, multe dintre ele, la limita bunului simț. În motivarea propunerii legislative se menţionează că se doreşte ”creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului, prin profesionalizarea acestora ca urmare a creşterii atractivităţii şi motivarea specialiştilor din diferite domenii, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să candideze la alegerile parlamentare”. Mai mult, printre argumente se regăsesc și referiri la răspunderile parlamentarilor, cu alte cuvinte aleșii vor pensii speciale pentru respectarea fișei postului. ”Fiind organul suprem reprezentativ al poporului, Parlamentul exercită puterea ce aparţine poporului, fapt ce îl legitimează să supravegheze modul de înfăptuire a politicii statului”, se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă.

Parlamentarii reclamă și interdicțiile legale care îi împiedică să desfășoare activități comerciale. Iniţiatorii consideră că ”din perspectiva rolului ce îl are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate în respectarea şi îndeplinirea intereselor cetăţenilor, prin interzicerea deputaţilor şi a senatorilor de a exercita orice altă funcţie de autoritate publică sau activitate comercială incompatibilă cu statutul de parlamentar”. De asemenea, ei reclamă faptul că indemnizația de parlamentar nu reprezintă salariu şi la aceasta nu se adaugă sporurile prevăzute în legislaţia muncii, afectând astfel valoarea punctului de pensie. Astfel, ”interdicţiile şi incompatibilităţile impuse parlamentarilor, similare cu cele ale magistraţilor, fac imposibilă suplimentarea contribuţiilor la asigurările sociale de stat, pe durata exercitării mandatului, astfel că acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se impune la şi o măsură compensatorie”.

Liberalii de pe lista rușinii

În timp ce liderii grupurilor PSD și UDMR au anunțat că sprijină proiectul, copreședintele PNL Alina Gorghiu a susținut că liberalii se opun. Cu toate acestea, 23 de senatori și deputați PNL apar printre cei 255 de inițiatori ai proiectului. Mai mult, o parte dintre semnatari, cum ar fi Grigore Crăciunescu au declarat că nu își vor retrage sprijinul pentru proiect. În schimb, un alt semnatar de la PNL, Vasile Varga a declarat că nu va vota proiectul dacă liderii PNL îi vor cere acest lucru. Alți zece semnatari ar putea să își retragă semnăturile, după discuții cu conducerea partidului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă