15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Pentru a recupera banii, Finanțele vor permite contribuabililor eșalonarea la plată a...

Pentru a recupera banii, Finanțele vor permite contribuabililor eșalonarea la plată a datoriilor

Finanţele ar putea permite contribuabililor eşalonarea la plată a creanţelor stabilite de alte organe şi trimise Fiscului pentru recuperare, dar şi a diferenţelor de obligaţii fiscale stabilite prin declaraţii rectificative, pentru creşterea gradului de recuperare a datoriilor, potrivit unui proiect, anunță Mediafax.

În această categorie se includ creanţe precum cele ale fondului de risc aferente împrumuturilor garantate şi/sau subîmprumutate de stat, ajutorul de stat ilegal sau utilizat abuziv, creanţe bugetare rezultate din nereguli apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

Astfel de sume, existente în evidenţa fiscală la data aprobării eşalonării sau transmise spre recuperere ANAF pe perioada derulării eşalonării, reprezintă condiţie de menţinere a eşalonării, legiuitorul stabilind în acest sens un termen de plată de 180 de zile de la data comunicării deciziei de eşalonare sau a somaţiei, după caz.

"Această măsură reprezintă o relaxare a condiţiilor de acordare şi menţinere a eşalonării la plată. Scopul acestei măsuri este, pe de o parte, creşterea gradului de recuperare a obligaţiilor fiscale deţinute de către contribuabil, iar pe de altă parte, sprijină menţinerea activităţii contribuabililor viabili din punct de vedere economic", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Pentru situaţiile când contribuabilul solicită înlocuirea sau redimensionarea garanţiei, iar soldul sumelor rămase din eşalonare este inferior plafonului reglementat de ordonanţă, de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi 20.000 lei în cazul persoanelor juridice, Fiscul va elibera garanţiile, întrucât contribuabilii aflaţi în situaţii similare care solicită eşalonarea sumelor al căror cuantum este sub plafon nu trebuie să depună garanţii, se propune într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

"Prin eliberarea garanţiilor de către organul fiscal, acestea pot fi utilizate de către contribuabili pentru dezvoltarea activităţii", menţionează Finanţele în comunicat.

Pentru a preveni eventuale situaţii de utilizare abuzivă a dreptului de eşalonare care ar "periclita" colectarea creanţelor fiscale, se propune limitarea modificării deciziei de eşalonare la plată, de cel mult două ori pe anul de eşalonare.

Cele mai citite

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă