23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPetre Roman şi-ar putea primi înapoi mandatul de deputat. Zgonea, acuzat de...

Petre Roman şi-ar putea primi înapoi mandatul de deputat. Zgonea, acuzat de abuz când i l-a luat

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis miercuri să ceară plenului revocarea hotărârii din 2015 prin care se vacanta locul de deputat al lui Petre Roman, motivând că raportul Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul acestuia nu este definitiv. 

"Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor (de la acea vreme – n.r.), Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă. (…) ANI spune că raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1390/2016", a afirmat deputatul PSD Eugen Nicolicea, în şedinţa Comisiei juridice. 

El a adăugat că încetarea mandatului lui Petre Roman nu se putea face decât în cazul în care raportul ANI era definitiv. 

"Pe cale de consecinţă s-a propus: Comisia juridică să îşi păstreze punctul de vedere cu privire la raportul întocmit data trecută şi să propună Camerei Deputaţilor să ia act de cele menţionate în raport, să revoce hotărârea Camerei nr. 7 de vacantare a locului de deputat deţinut de Petre Roman", a explicat Nicolicea. 

Deputatul PSD a precizat că nu au fost organizate alegeri pentru ocuparea postului deţinut de Petre Roman. 

"Se va face un anunţ (în plen – n.r.), urmând votul dacă mai vrem să îl dăm sau nu, dar important este să se anunţe că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în mod legal", a arătat Nicolicea. 

Petre Roman, prezent la şedinţa Comisiei juridice, a susţinut că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comis un abuz prin vacantarea postului său de deputat. 

"În momentul în care domnul Zgonea a făcut acea prezentare în Camera Deputaţilor eu eram în posesia unei înştiinţări de la grefa Curţii de Apel care spunea că s-a depus contestaţia. Dacă domnul Zgonea avea răbdare câteva zile să intre pe rol (contestaţia – n.r.), exact în 18 zile ea a intrat pe rol. Atâta mai trebuia să aştepte Zgonea – 18 zile pentru ca să constate că raportul de evaluare este contestat şi nu e definitiv. (…) Din acest motiv eu am considerat că domnul Zgonea a comis un abuz", a declarat Roman. 

Petre Roman a solicitat în luna mai Biroului permanent al Camerei Deputaţilor să ia măsurile procedurale pentru a-şi relua mandatul de deputat, după ce Curtea de Apel a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care spunea că în 2014 a fost în stare de incompatibilitate. 

Pe 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului liberal Petre Roman şi a votat vacantarea locului de deputat al acestuia. 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat pe 14 martie 2014 că Petre Roman se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată. 

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă