15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportPiedici la vot pentru românii din străinătate? Guvernul zgârcit în informații

Piedici la vot pentru românii din străinătate? Guvernul zgârcit în informații

Guvernul Ponta a stabilit că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 2 noiembrie, iar al doilea tur, pe 16 noiembrie. Executivul a adus, printr-o ordonanță de urgență, și modificări la Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, nesocotind astfel recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora legislația electorală nu ar trebui modificată cu mai puțin de un an înainte de scrutin, pentru a nu dezorienta alegătorii.

În 2011, pe când PSD era în opoziție, senatorul Titus Corlățean, devenit între timp ministru de Externe, a sesizat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei deoarece puterea de atunci a adus modificări legislației electorale cu doar cinci luni și jumătate înaintea alegerilor locale și cu 11 luni înaintea alegerilor parlamentare.

Dispar secțiile speciale

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență dezbătut de Cabinetul Ponta, secțiile speciale nu vor mai exista, iar alegătorii care se află, în ziua votării, în altă localitate decât cea de domiciliu, vor putea vota la orice secție, după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat și nu vor mai vota la respecticul scrutin. Legea în vigoare până acum prevedea ca secțiile speciale să fie organizate în comune și orașe, de regulă în gări, autogări și aerogări, precum și în campusurile universitare.

Decizia de eliminare a secțiilor speciale este justificată de Guvern prin faptul că votarea în secțiile speciale „generează atât dificultăți logistice, cât și suspiciuni la exercitarea unor practici de tipul «turism electoral»“.

Fără titluri de călătorie?

Tot proiectul de ordonanță prevedea ca din lista documentelor considerate act de identitate să dispară titlurile de călătorie. Acestea se eliberează, de consulate și ambasade, românilor aflați în străinătate care nu mai posedă documente valabile (le-au fost furate, le-au pierdut sau le-au expirat), în scopul întoarcerii în țară și au o valabilitate de 30 de zile. De asemenea, titlurile de călătorie se eliberează celor care au obținut cetățenia română, dar nu au încă și actele doveditoare.

La alegerile prezidențiale din 2009, pierdute de Mircea Geoană la o distanță mică în favoarea lui Traian Băsescu, social-democrații au ridicat problema titlurilor de călătorie. Același Titus Corlățean solicita atunci MAE să precizeze „urgent“ câte titluri de călătorie au fost eliberate înainte de cele două tururi de scrutin, în special de consulatele și ambasadele României din Italia, Spania și Republic Moldova.

Deoarece Guvernul Ponta, în stilul devenit deja caracteristic, nu a oferit detalii despre forma finală în care a adoptat ordonanța de modificare a Legii pentru alegerea președintelui, rămâne de văzut ce se schimbă mai exact când OUG va apărea în Monitorul Oficial. 

Cele mai citite

Medvedev vorbește despre scopul exerciţiilor nucleare efectuate de Rusia

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut declarații vineri referitoare la exercițiile nucleare planificate de Rusia, subliniind că scopul acestora este...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....
Ultima oră
Pe aceeași temă