10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportPlanurile PNL pentru preluarea puterii

Planurile PNL pentru preluarea puterii

Liberalii vor să formeze un nou Guvern, fiind dispuși să negocieze cu aliații PSD pentru a schimba majoritatea parlamentară. PNL are în vedere și modificarea legislației electorale.

PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta după 1 martie. Până în 28 februarie, urmează să fie finalizat programul de guvernare al PNL, sub coordonarea lui Cătălin Predoiu, candidatul partidului pentru postul de premier. Ulterior, programul de guvernare va fi supus dezbaterii publice. Deciziile au fost luate într-o reuniune a liderilor noului PNL, formațiunea rezultată din fuziunea PNL-PDL. Inițial, liberalii anunțaseră că vor depune moțiunea în sesiunea parlamentară care începe în luna februarie. ”Nu cred că poți să depui o moțiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care să-l prezinți Parlamentului în secunda doi după ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor și etapizarea pe care am stabilit-o noi astăzi (ieri – n.r.). Nu putem să avansăm un calendar decât în acești parametri”, a explicat Gorghiu.

Ea a susținut că liberalii și-ar dori alegeri anticipate, dar sunt conștienți că un asemenea obiectiv este greu de realizat, întrucât parlamentarii ar trebui determinați să voteze pentru scurtarea propriilor mandate. În aceste condiții, liberalii spun că vor încerca preluarea puterii printr-o moțiune de cenzură. „Ne dorim alegeri anticipate, nu suntem copii și știm că este un lucru care se poate întâmpla extrem de dificil. Aceasta este Constituția, după aceste reguli jucăm și noi ”, a declarat Alina Gorghiu.

 

Cu cine vor negocia

 

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a transmis, ieri, un semnal interesant privind eventualele negocieri pentru moțiunea de cenzură, excluzând de la discuții doar PSD, nu și pe aliații acestuia. „Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forțe politice din Parlament, exceptând PSD”, a comentat Blaga. Practic, această declarație deschide posibilitatea negocierilor cu UDMR, UNPR, PC sau pentru atragerea unor parlamentari din PLR. Deși PSD este exclus din planurile viitoarei guvernări, liberalii speră să obțină voturi și de la social-democrații nemulțumiți. „Moțiunea de cenzură este adresată oricărui parlamentar care vrea să voteze împotriva Guvernului. Poate că vor fi și parlamentari PSD care vor vota împotriva lui Victor Ponta”, a explicat vicepreședintele PNL, Ludovic Orban.

Comentariile liderilor PNL au venit în contextul în care Mircea Geoană, recent exclus din PSD, a estimat că „vom avea un nou Guvern cel târziu până de Paşte”. „ Un nou Guvern cu o majoritate care cuprinde PSD şi PNL sau partea sănătoasă din PSD şi PNL într-o mare coaliţie de tip german”, a propus Geoană.

 

Schimbarea legilor electorale

 

Pe lângă preluarea guvernării, liberalii își propun și schimbarea legislației electorale. Este vorba de elaborarea de către Parlament a unui nou Cod electoral, PNL solicitând reunirea, pe 26 ianuarie, a comisiei parlamentare de resort. PNL dorește și o nouă lege a partidelor politice, care să permită înființarea acestora cu doar 500 de membri, și nu cu 25.000 ca în prezent, și fără criterii teritoriale.

“Este nevoie și de o nouă lege a finanțării partidelor și să ne restrângem la finanțările de la bugetul de stat, atat cât poate permite”, a mai spus Vasile Blaga. Liberalii mai propun ca primarii și președinții Consiliilor Județene să fie aleși în două tururi de scrutin, iar Parlamentul să fie de ales prin „vot mixt” și să se reducă numărul parlamentarilor. Deși ani de zile liderii fostului PDL au cerut un Legislativ cu 300 de parlamentari, conforma referendumului din 2009, acum Vasile Blaga a evitat să avanseze o cifră. Oficialul a declarat doar că nu pot exista, de exemplu, 200 de depu­tați, dintre care peste un sfert să fie reprezentanți ai minorităților.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...
Ultima oră
Pe aceeași temă