13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPlenul CSM a respins, marți, contestația depusă de Oana Hăineală la decizia...

Plenul CSM a respins, marți, contestația depusă de Oana Hăineală la decizia de retragere din funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției

UPDATE 14.12: Plenul CSM a respins, marți, contestația procurorului Oana Schmidt-Hăineală împotriva Hotărârii 51/03.02.2017 a Secției pentru procurori a Consiliului prin care s-a decis încetarea detașării sale la Ministerul Justiției, informează Agerpres.

Avocatul Oanei Schmidt-Hăineală a solicitat marți, la CSM, ca procurorul general al României să se abțină să participe la luarea unei decizii a plenului. 

„Eu zic că în calitate de procuror general am făcut ce trebuia făcut la acea dată, n-am depășit cadrul legal, (…) iar decizia a fost a Secției pentru procurori", a spus Augustin Lazăr.

„În urma analizei notei Direcției de resurse umane și organizare, se constată o susținere nelegală a acestei hotărâri, printr-o interpretare proprie, pe care o considerăm abuzivă, a prevederilor art. 9. Fie că vorbim de o acceptare a unei solicitări formulate din partea unui terț, respectiv din partea procurorului general, fie că vorbim de o sesizare din partea Secției pentru procurori a unei situații nou apărute, ambele cazuri considerăm că determină un exces de putere cu care Secția pentru procurori a Consiliului a acționat", a susținut apărătorul Oanei Schmidt-Hăineală.

09.20: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, la intrarea la ședința CSM, că va anunța deciziile verificării sale asupra activității procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în termenul legal.

 „Credeți că eu voi spune concluzii pe etapă? La final voi face cunoscute concluziile evaluării. Finalul se apropie, mai sunt câteva zile. În termenul stabilit de 14 zile voi publica concluziile și argumentele. Nu dau niciun amănunt decât la sfârșitul evaluării”

Întrebat care este motivul pentru care efectuează verificări, ministrul Justiției a răspuns: „Știți răspunsul la întrebare. Potrivit Constituției, Ministerul Public își desfășoară activitatea în subordinea Ministerului Justiției”.

Despre demisia procurorului Negulescu: „Să aveți încredere în înțelepciunea membrilor CSM”

La rândul său, la sediul CSM a ajuns și procurorul general Augustin Lazăr, care a fost întrebat despre detașasrea Oanei Hăineală: „Este un punct de discuție pe agenda CSM. Eu nu o voi discuta în niciun caz”.

În ceea ce privește demisia din funcția de procuror general, el a afirmat: „De ce să îmi dau demisia? Procurorii își îndeplinesc misiunea. Îmi fac datoria conform fișei postului”.


Contestația Oanei Hăineală la decizia prin care s-a dispus retragerea ei din funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției va fi analizată, marți, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, informează Mediafax.

Procurorul Oana Hăineală susţine că hotărârea prin care a fost retrasă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei „este nelegală pentru că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunţat din oficiu, dar în baza unei cereri formulate de către o persoană lipsită de prerogativa de a solicita încetarea detaşării, arogându-şi, cu depăşirea cadrului legal, posibilitatea de a analiza oportunitatea luării acestei măsuri."

Concret, magistratul susține că încetarea unei detaşări se poate face de către secţia de procurori/judecători la cererea celui care a solicitat detaşarea sau la solicitarea judecătorului sau procurorului detaşat, în acest caz fiind făcută de procurorul general al României. În replică, Secţia pentru Procurori spune că nu a fost o cerere propriu-zisă ci o sesizare a unei situaţii noi, care nu exista la momentul la care s-a decis detaşarea.

„Totodată, s-a apreciat de către doamna procuror că, interpretarea abuzivă conferită de Secţia pentru procurori dispoziţiilor din legea organică şi din Regulament contravine „principiului stabilităţii procurorului, ca parte a principiului consacrat constituţional de independenţă a magistraturii”, precizând totodată că „ a accepta o astfel de măsură înseamnă a accepta ideea că oricând, în baza unui motiv invocat de orice terţă persoană fizică sau juridică sau din oficiu de una din Secţiile Consiliului, un magistrat, fie el judecător sau procuror, poate fi mutat/delegat/transferat/detaşat în contra voinţei sale sau în absenţa manifestării exprese de voinţă", se arată în nota Direcţiei Resurse Umane.

Pe de altă parte, Direcţia Resurse Umane arată că încetarea detaşării procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima la Ministerul Justiţiei a fost necesară pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de deplină imparţialitate a anchetei DNA privind OUG 13, precizând că Secţia pentru Procurori a CSM „a apreciat că analizarea oportunităţii încetării detaşării anterior expirării perioadei pentru care a fost dispusă, poate fi făcută, ex oficii, de către autoritatea decidentă în materie, cu atât mai mult cu cât această autoritate are atribuţii importante în gestionarea resurselor umane din cadrul Ministerului Public şi a carierei magistraţilor".

„Secţia pentru procurori a reţinut că, magistraţii sunt ţinuţi să adopte un comportament din care să rezulte chiar şi aparenţa imparţialităţii (în sensul ca aceasta să fie vizibilă pentru justiţiabili), tocmai pentru a înlătura orice îndoială cu privire la îndeplinirea corectă a îndatoririlor profesionale. La fel ca şi independenţa, imparţialitatea nu este doar o chestiune de substanţă, ci şi de aparenţă: nu este suficient să fii independent şi imparţial, ci trebuie ca acest lucru să se şi vadă. S-a apreciat că, în contextul actual al adoptării anumitor acte normative, al căror iniţiator este Ministerul Justiţiei, funcţionarea în cadrul instituţiei a unor procurori la a căror expertiză s-a apelat, poate genera o aparenţă de imparţialitate", se arată în document.

Alte motive privind nelegalitatea deciziei, invocate de Oana Hăineală, sunt nerespectarea regulamentului CSM referitor la termenul de trei zile prevăzut pentru afişarea ordinii de zi prealabil şedinţei secţiei şi încălcarea dreptului la apărare „în condiţiile în care (…) o măsură executorie de îndată privind cariera sa profesională a fost adoptată fără cunoaşterea motivelor invocate în solicitare, a argumentelor expuse în referatul întocmit de aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii şi fără solicitarea unui punct de vedere."

Referitor la termenul de trei zile pentru afişarea ordinii de zi, Direcţia Resurse Umane precizează că nu este unul imperativ. „Atunci când a hotărât încetarea detaşării, Secţia pentru procurori nu a avut obligaţia legală de a solicita punctul de vedere al magistratului. Se poate vorbi de dreptul la apărare, în plenitudinea sa, în procedura disciplinară, când Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii funcţionează ca o instanţă de judecată", precizează sursa citată.

După deschiderea anchetei privind adoptarea ordonanţei 13, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut retragerea celor doi magistraţi care erau detaşaţi la Ministerul Justiţiei în funcţii de secretar de stat, solicitarea fiind aprobată de Secţia pentru Procurori a CSM.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă