12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPocora o acuză pe șefa de la Ministerul Muncii că blochează activitatea...

Pocora o acuză pe șefa de la Ministerul Muncii că blochează activitatea Comisiei pentru muncă

Vicepreședinta Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților, Cristina Pocora (PNL), a acuzat-o pe Claudia Costea, ministrul Muncii, că blochează activitatea comisiei, pentru că nu participă la dezbaterea actelor normative pe tema indemnizaţiei pentru creşterea copiilor sau legea salarizării, relatează Agerpres. 

Deputaţii urmau să dezbată marţi mai multe proiecte legislative care se referă la indemnizaţiile lunare pentru creşterea copiilor, însă Ministerul Muncii a solicitat amânarea pentru două săptămâni, motivând că nu a redactat un punct de vedere. 

"Din păcate, observăm acest lucru la doamna ministru a Muncii, iată, de aproape o lună blochează activitatea Comisiei de muncă, în sensul că nu dezbatem anumite proiecte de lege pentru că ministerul solicită amânarea lor pentru a-şi face un punct de vedere. În ceea ce priveşte legile pentru indemnizaţia de creştere a copilului sunt trei proiecte de lege care sunt la comisia noastră în dezbatere şi pe care le tot amânam, astăzi pentru încă doua săptămâni, la solicitarea doamnei ministru. Lucrurile trebuie tranşate pentru că tot vorbim despre faptul că avem o problemă cu natalitatea şi că trebuie să avem politici pentru susţinerea familiei şi a natalităţii, dar iată că, atunci când trebuie să acţionăm, temporizăm lucrurile, nu dezbatem legi", a afirmat Pocora, la finalul şedinţei Comisiei pentru muncă. 

Potrivit acesteia, propunerile legislative privind indemnizaţiile pentru creşterea copiilor "vin să aducă mici corecţii". 

Ea a adăugat că este a doua oară când este amânată venirea ministrului Muncii în Comisia pentru muncă pentru a prezenta legea salarizării unitare în sistemul bugetar. 

"Încep să cred că doamnei ministru poate îi este teamă de Parlament sau poate că lucrurile nu sunt foarte clare în minister privind lucruri atât de importante pentru cetăţeni. (…) Vedem că sunt multe zone în care sunt probleme cu salarizarea, oamenii sunt tentaţi să susţină pe diferite căi diferite propuneri legislative cu creşteri salariale, fiecare are dreptate, dar cel mai bine este ca toate aceste lucruri să fie prinse într-o lege a salarizării unitare în sistemul bugetar, echitabile şi care să reflecte munca şi importanta muncii fiecărei categorii sociale. Îi cer doamnei ministru să îşi facă timp să vină, în Parlament, la Comisia de muncă, pentru că sunt foarte multe lucruri importante de discutat care ţin de viaţa de zi cu zi a românilor", a conchis deputatul liberal. 

Unul dintre proiectele de lege privind indemnizaţia pentru creşterea copilului prevede modificarea legislaţiei actuale astfel încât şi persoanele care au realizat venituri supuse impozitului timp de minim 12 luni în ultimii trei ani anteriori naşterii copilului să beneficieze de concediu şi indemnizaţie de creştere a acestuia, modificare care a fost adoptată de Senat. 

O altă modificare adusă legislaţiei în vigoare, care a fost respinsă de Senat, dar pe care o va lua în discuţie Comisia pentru muncă, ar putea permite bunicilor pensionari sau fără loc de muncă să poată supraveghea nepoţii, acordându-le o sumă minimă (0,5 ISR – indicatorul social de referinţă), în cazul în care ambii părinţi lucrează cu normă întreagă, iar copilul nu a împlinit vârsta pentru grădiniţă. 

Un alt proiect pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor are în vedere modificarea alineatului care plafonează indemnizaţia pentru creşterea copilului, în cazul opţiunii pentru concediu de creşterea copilului de până la doi ani, la cel mult 1.200 lei. Astfel, în primul an plafonul maxim ar fi stabilit la 6,8 ISR, adică 3.400 de lei, iar în al doilea an la 2,4 ISR – 1.200 lei.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă