11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPoliticienii împrumută agenda străzii

Politicienii împrumută agenda străzii

Negocierile cu partidele politice pentru desemnarea noului premier au demarat, ieri, la Cotroceni sub influența mitingurilor de protest.

În premieră, președintele Klaus Iohannis a invitat, pe lângă partide, și societatea civilă, și reprezentanții manifestanților la discuții. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a propus ca desemnarea premierului să fie precedată de stabilirea unor obiective care să corespundă așteptărilor opiniei publice.

Primul pas a fost făcut de șeful statului, care a anunţat că, pentru prima dată, va chema astăzi la consultările pentru formarea guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor. Iohannis a declarat că a urmărit cu mare atenţie protestele şi că are un mesaj important pentru cei care au fost în stradă. „V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre“, a spus preşedintele. Anunțul făcut de șeful statului a declanșat o adevărată emulație în rândul societății civile, în condițiile în care Palatul Cotroceni nu a prezentat criteriile pe baza cărora se vor face invitațiile.

Asociația Pro Democraţia i-a transmis şefului statului că discuţiile privind actuala criză politică trebuie să ducă la prezentarea unui calendar concret al reformelor. ActiveWatch solicită președintelui și partidelor să nu deturneze revolta societății faţă de clasa politică și corupția sistemică prin organizarea de alegeri anticipate, precizând că acestea ar elimina orice şansă pentru partidele noi şi pentru o reformă reală. Pe de altă parte, pe rețelele de socializare au apărut tot felul de inițiative – de la sondaje online pentru desemnarea premierului, până la propuneri privind transmiterea live a întâlnirii.

Au existat și voci care au contestat demersul președintelui. „Pe cine chemi, pe cine strigă mai tare?“, a comentat publicitarul Bogdan Naumovici, cel care a lansat un apel pentru formarea Partidului Colectiv. Sorin Ioniță (Expertforum) a caracterizat ideea drept „bună“, dar a adăugat că nu va funcționa în lipsa unor criterii, „dacă toată lumea dă buluc acolo pe bază de autopropunere“.

PSD vrea o nouă rundă de discuții

Chiar dacă nu are efecte juridice, consultarea societății civile îi permite președintelui Klaus Iohannis să pună presiune pe partidele politice. Strategia lui Iohannis și continuarea manifestațiilor de stradă după demisia lui Victor Ponta, au influențat și prima zi a negocierilor şefului statului cu partidele, desfășurate ieri la Cotroceni.

Astfel, liderul PSD, Liviu Dragnea, a evitat să avanseze vreun nume pentru postul de premier, afirmând, că, în prima fază, partidele politice ar trebui să convină asupra unui „pachet de obiective“, care să corespundă așteptărilor opiniei publice. Dragnea i-a propus preşedintelui ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic.

El a mai spus că în acest fel s-ar renunţa la procedura standard, constituţională, potrivit căreia preşedintele consultă partidele şi apoi nominalizează un premier care merge la fiecare partid în parte pentru a obţine sprijin politic.

Dragnea a mai spus că sunt luate în calcul toate variantele – guvern de tehnocraţi, alegeri anticipate, care ar implica menţinerea unui Guvern interimar până în aprilie, ţinând însă cont că asta ar însemna un buget care nu poate fi adoptat până la primăvară. De asemenea, el nu a exclus varianta unui guvern de uniune naţională. Cu o zi înainte, Dragnea avea cu totul altă abordare: anunțase că PSD vrea să rămână la guvernare și că social-democraţii au pregătit deja un nume de premier, pe care i-l vor propune preşedintelui.

Liberalii vor anticipate

Nici PNL nu a avansat un nume pentru postul de premier, venind la Cotroceni cu un mandat referitor la declanșarea de alegeri anticipate, ca un răspuns la revendicările manifestanților. “Blocarea alegerilor anticipate de către PSD ar însemna că refuză schimbarea“, a spus copreședintele PNL, Alina Gorghiu. Potrivit președintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, Cătălin Predoiu rămâne propunerea PNL pentru postul de premier, dar nu acum, ci după alegeri, dacă PNL va avea majoritatea. Alegerile anticipate sunt însă un obiectiv greu de atins. Ele nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită dizolvarea Parlamentului. La ora închiderii ediției, discuțiile dintre președintele Iohannis și reprezentanții partidelor parlamentare erau în desfășurare, după PSD și PNL urmând discuții cu UDMR și grupul Minorităților. Negocierile vor continua astăzi, când la Palatul Cotroceni vor fi chemaţi liderii UNPR și cei ai ALDE, după care vor urma consultările cu societatea civilă.

Decizie: Sorin Cîmpeanu, interimar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost numit, ieri, premier interimar de către președintele Klaus Iohannis. Guvernul interimar va funcționa până la instalarea noului Executiv și are responsabilitatea gestionării problemelor curente, dar nu va putea emite ordonanţe de urgenţă şi proiecte de lege. Sorin Cîmpeanu este inițiatorul ordonanței de urgență care i-ar fi permis lui Victor Ponta să renunțe fără nici o consecință la titlul de doctor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă